AGK: Opasna i neprihvatljiva Bisljimijeva izjava protiv kosovskih medija

Foto: Fejsbuk/AGK

Udruženje novinara Kosova ponovo je reagovalo na izjave zamenika kosovskog premijera i šefa prištinskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija. On je na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za medije optužio ponovo deo kosovskih medija da su finansirani iz Srbije.

To se dogodilo pošto su mu novinari postavili pitanje onog što vide, uključujući i Udruženje novinara Kosova, kao „propust“ tokom njegovog nedavnog intervjua za list Danas. Tada je, govoreći o Sporazumu o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, postignutom krajem februara, između ostalog kazao:

„Srbija je pristala na tekst Sporazuma i njegova puna primena nas vodi u novu i stabilniju situaciju nego što je sada. Osnovnim sporazumom (27. februara) Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog suverenog člana, priznala je naš teritorijalni integritet, pristala da vodi normalne odnose kao sa svim drugim susedima i da podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Mi razumemo da formalno priznanje nije tu i ovo je bio veliki ustupak Kosova“.

Upravo je ova izjava naišla na kritike u delu kosovske javnosti, a posebno su je istakli i novinari, nakon čega je Bisljimi optužio medije da su rečenicu istrgli iz konteksta i namerno iskrivili njeno značenje.

Tokom prethodnih dana, mediji su podsetili na to da su upravo Samoopredeljenje i Kurti isticali da „nema nikakvih ustupaka Srbiji na račun Kosova“, te da se „uzajamno priznanje nalazi u centru“ dijaloga sa Beogradom, a da je nakon ovog intervjua Bisljimi pokazao da se LVV ne „drži više ovih principa“.

Pojedini mediji su, štaviše, podsetili i na intervju kosovske predsednice Vjose Osmani britanskom tabloidu „The Sun“, neposredno nakon postizanja sporazumu u februaru, kada je izrazila „apsolutno razočaranje“ time što sporazum uopšte ne sadrži „obostrano priznanje u centru sporazuma“ na čemu je sam Kurti insistirao.

Novinari su i juče Bisljimiju postavili pitanje na ovu temu, nakon čega je on ove medije optužio da se finansiraju iz Srbije, te da su, istržući iz konteksta njegovu izjavu, pokušali da sporazumu „daju negativnu konotaciju“, ali nije hteo da konkretno imenuje redakcije. Ipak, kazao je da se radi o onim medijima „koji su registrovani na Kosovu a koje finansira Srbija“.

AGK je u saopštenju navelo da je ovakva Bisljimijeva izjava, koju su okarakterisali kao „napad“ – „skandalozna“.

„Nije prvi put da je prvi potpredsednik Vlade Kosova, koji vodi pregovore sa Srbijom, Besnik Bisljimi, napao kosovske medije iznevši opasnu optužbu da ih ‘finansira Srbija’ (…) AGK najoštrije osuđuje ovaj neprihvatljiv jezik drugog čoveka Vlade i ističe da kada dolazi sa najvišeg nivoa vlasti, dovodi novinare kosovskih medija u ozbiljnu fizičku opasnost. Kurtijeva vlada treba da prestane da napada kosovske medije i dozvoli im da rade svoj posao, uključujući i veoma važnu komponentu pozivanja vlade na odgovornost“, navelo je Udruženje novinara Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.