Agencija EU: Rizik od smrti zbog kovida raste kako se šire podvarijante omikrona

gen genom korona kovid BBC
FOTO: Science photo library

Dve nove podvarijante omikrona, BA.4 i BA.5, šire se brže od drugih varijanti korovanirusa u Evropi, što bi moglo da dovede do više hospitalizacija i smrti ako postanu dominantne, saopštila je agencija EU za prevenciju bolesti.

Većina zemalja EU do sada je detektovala niske stope ove dve podvarijante. Ali u zemljama u kojima je taj procenat porastao, kao što je Portugalija, gde je BA.5 činio 87 odsto slučajeva do 30. maja, došlo je do porasta ukupnih slučajeva, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prenosi Reuters.

Dve podvarijante su dodate na monitoring listu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u martu i takođe ih je ECDC označio kao varijante koje izazivaju zabrinutost.

Čini se da BA.4 i BA.5 ne nose veći rizik od teške bolesti od drugih oblika omikrona. Ali povećanje broja slučajeva zbog većih stopa transmisije rizikuje da dovede do povećanja hospitalizacija i smrti, saopštio je ECDC.

„Prednost rasta prijavljena za BA.4 i BA.5 ukazuje da će ove varijante postati dominantne“, navode u saopštenju na svojoj veb stranici.

U SAD, kako su saopštili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje, BA.4 i BA.5 činli su skoro pet i osam odsto slučajeva koronavirusa do početka juna.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.