Abdidžiku o nacrtu za ZSO: Autonomija sa potencijalom ka federalizaciji, neprihvaljvo sve što izlazi van teritorijalnog uređenja Kosova

Ljumir Abdidžiku
FOTO: Kallxo

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) je na prvom sastanku generalnog saveta ove stranke govorio o nacrtu statuta Asocijacije, primljenom pre nedelju dana.

Abdidžiku je rekao da u političkom pogledu nacrt statuta Asocijacije, koji su predložili posrednici u dijalogu Kosova i Srbije, predstavlja autonomiju, sa potencijalnim putem ka federalizaciji.

„Jednostavno rečeno, u mom političkom pogledu, to nam dolazi kao autonomija sa potencijalnim putem ka federalizaciji. Počinje u preambuli Rezolucijom 1244, kao paralela Deklaraciji o nezavisnosti i završava se arbitražom kao paralelom sa Ustavnim sudom“, rekao je Abdidžiku, prenosi Klankosova.tv.

Rekao je da su posrednici ranije nameravali da nacrt daju samo na čitanje, ali to, kaže Abdidžiku, smatra ozbiljnom uvredom.

„Smatrao sam ozbiljnom uvredom to što je državotvorna stranka, nosilac procesa dijaloga godinama, samo posmatrač sa fotografskim pamćenjem dokumenta od 45 članaka i daje mu podršku a priori bez suštinskog razumevanja“.

„Dostavljanje dokumenta, što se već desilo, uvek je bila jedina, ispravna forma, ali još uvek kasni i dolazi posle isteka roka za dostavljanje komentara na njega. I da bude jasno, LDK uopšte nije bio uključen u ovaj proces“, rekao je on, prenosi Klankosova.tv.

Abdidžiku je potom kritikovao vladu zbog toga što je prihvatila takav dokument, koji je, prema njegovim rečima, paralelan Deklaraciji o nezavisnosti sa Rezolucijom 1244.

„Kako prihvataju da Asocijacija kao organ održava autonomiju ne u okviru Ustavnog suda, već u arbitražnom sistemu, to nam ostaje potpuno besmisleno. Možda odgovor možemo naći u samim njihovim izjavama – da Kosovo vide samo kao privremeno“.

„Ali, verujem da se iza ove neverovatne katastrofe u državi koja danas zaslužuje potvrdu, krije duboka nesposobnost i apetit za destruktivnim populizmom, koji nas uvek dovodi u još gore situacije nego ranije“.

„A trenutna situacija je najgora koju smo ikada imali. U ovom trenutku želim da jasno stavim do znanja da LDK ne može da podrži nijedan proizvod koji izlazi van ustavnog okvira Kosova i van teritorijalnog uređenja Kosova“, rekao je Abdidžiku, prenosi Klankosova.tv.

Štaviše, šef LDK je rekao da autonomija proizilazi iz Ohridskog sporazuma, za koji je, navodi, LDK na vreme izrazila zabrinutost.

„Za naše stavove o preambuli ovog sporazuma, gde nije bilo predviđeno de jure priznanje, već neprejudiciranje našeg političkog statusa kao i članu 7, gde se samoupravljanje posmatra kao pravo zajednice, bila je osnova ove autonomije koja se sada može transformisati u federalnu regulativu”.

„Dakle, u zaključku, populistička vlada Kosova je uspela da proizvede dijalog koji nam daje autonomiju, međunarodno nadgledanu, sa potencijalom da postanemo savezna organizacija i da zauzvrat ne dobijemo čak ni uzajamno priznanje, već da dijalog pretvorimo u kontinuirani proces tokom cele ove decenije, do novog trenutka, kada moramo još jednom da formalizujemo naše buduće kompromise u novom sporazumu sa Srbijom“, rekao je on.

On je dalje kazao da LDK ostaje verna svojoj početnoj ideji – da bi dijalog sa Srbijom trebalo da se zasniva na uzajamnom priznanju i da je Asocijacija međunarodna obaveza Kosova.

„Ova naša međunarodna obaveza mora biti proizvod samog Kosova i u tom proizvodu nema mesta ni Rezoluciji 1244, ni arbitraži, ni potpisu predsednika susedne države, a još manje Srbije“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.