AAK zahteva da pitanje dinara ne bude „trn u oku na putu Kosova ka evropskim integracijama“

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Alijansa za budućnost Kosova ocenila je da Vlada otvara pitanja koja su štetna za građane, kao što je pitanje dinara, dok iz Pokreta Samoopredeljenje navode da je u Briselu guverner Centralne banke Kosova razjasnio olakšice za građane na Severu.

Samoopredeljenje je pominjalo olakšice Centralne banke u deviznom smislu, dok je AAK zatražila više pažnje, kako ova tema ne bi postala „trn u oku“ na putu ka evropskim integracijama.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, rekao je da o pitanju dinara uopšte nije trebalo da se razgovara u Briselu, s obzirom na to da Kosovo od 2002. godine posluje sa evrom. Prema njegovim rečima, Vlada stvara teme koje koče napredak Kosova.

„Pitanje dinara je unutrašnja odluka Kosova. Evro je valuta već 22 godine i o tome ne treba razgovarati ni u Briselu, ni bilo gde drugde. Problem je u tome što ova vlast pokreće neke teme bez ikakve potrebe, koje se onda pretvaraju u teme koje koče napredak Kosova, a posebno koče Kosovo na njegovom putu u oblikovanju i jačanju međunarodnog subjektiviteta. To se dogodilo, tako da o dinaru ne treba nigde da se razgovara, već da se razgovara sa našim partnerima na Kosovu da se pronađe rešenje. Izuzetno je važno da ovo ne postane prepreka na našem putu ka našim evropskim integracijama“, rekla je Tahiri.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Driton Hiseni, rekao je da je CBK u tom delu ponudila građanima mnoge pogodnosti u pogledu bankarskih usluga.

„Mislim da je to razjašnjeno tokom posete zvaničnika Centralne banke Kosova Briselu. Guverner Centralne banke dao je saopštenje u vezi sa svim pojašnjenjima o kojima je potrebno razgovarati sa svim zainteresovanim stranama u Briselu u vezi sa olakšicama koje je Centralna banka Kosova ponudila svim građanima u severnom delu Kosova kako ne bi imali poteškoća u pristupu bankarskim uslugama“, rekao je Hiseni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.