40 dana od ubistva Olivera Ivanovića: Ubijen iz heklera, ubice ga pratile od stana i čekale pred kancelarijom

Navršava se četrdeset dana od ubistva najpoznatijeg srpskog lidera sa Kosova i Metohije, Olivera Ivanovića. Sestre manastira Sokolica ugasiće na četrdesetnicu, u ovom manastiru, Ivanovićevo kandilo, koje zapaljeno na dan kada je otišao u zatvor. U Doljanima, odakle potiče porodica Ivanovića, pomen služi mitropolit Amfilohije. Počinilac, odnosno nalogodavac i dalje nije otkriven.

Na Ivanovića je 16. januara pucano iz automatskog pištolja "hekler i koh", a ne, kako je ranije objavljeno, iz "duge devetke", pišu današnje "Večernje novosti".

Ubice su na dan ubistva "opel astrom" pratile Ivanovića od trenutka kada je izašao iz stana u Kosovskoj Mitrovici, navodi isti list, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

"Moram da izdržim, jer ako pokleknem priznaću im da su jači od svega u šta sam verovao. Ne može ovo zlo navek trajati. Jednom će valjda i pravde biti. Nikada, ali nikada neću otići sa Kosova i Metohije," reči su Olivera Ivanovića, uklesane u spomen ploču koja je pred četrdesetodnevni pomen postavljena na mestu kojim je 18 godina prolazio, a gde je 16. januara ubijen – neposredno ispred svoje kancelarije.

Kako se precizira, podaci do kojih su došli istražni organi u Kosovskoj Mitrovici pokazuju da su ubica i jedan ili više njegovih pomagača tog jutra vozilom pratili Ivanovića od njegovog stana u Ulici Lole Ribara, prošavši pored spomenika caru Lazaru, posle čega su ga pretekli i u automobilu sačekali ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici.

Kada je Ivanović stigao blizu kapije dvorišta, u kojem su smeštene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sedišta otvorio vatru na njega, tvrde "Novosti".

Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji deo grudnog koša.

Povređeno mu je nekoliko vitalnih organa i on je iskrvario pre dolaska Hitne pomoći, dodaje list.

Atentatori su, navode "Novosti", istim automobilom pobegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gde su u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru".

Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.

Podsećajući da je Kosovska policija za region Sever objavila pre dva dana fotografije "astre", kojom su počinioci pobegli, "Novosti" navode da je "astra" sa fotografija sive boje i da nema registarske tablice.

Još nije utvrđeno kako je i kada vozilo ušlo na teritoriju KiM, a od srpske policije stigla je informacija da je poslednji vlasnik vozila bila žena koja ga je prodala nekom auto-otpadu, navodi list.

"Novosti" ističu da je vozilo, za koje je utvrđeno da je promenilo nekoliko vlasnika otkako je 2009. stiglo u Srbiju, praktično jedini opipljiv trag u istrazi za koji javnost zna.

Prema informacijama lista, policija i dalje uzima izjave od ljudi koji su bili u kontaktu sa Ivanovićem poslednjih dana pre njegovog ubistva, a čeka se i izveštaj o telefonskim pozivima.

Mitropolit služi opelo u Doljanima

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služiće danas četrdesetodnevni pomen Oliveru Ivanoviću u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Doljanima kod Podgorice. Planirano je da pomen bude služen od 9 časova. Pre pomena mitropolit Amfilohije će služiti liturgiju, rekao je glavni paroh u Crkvi u Doljanima Branko Tapušković. Doljani su mjesto iz kojeg potiče porodica Olivera Ivanovića i odakle su odselili na Kosovo i Metohiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.