Kosovo 2.0: Škeljzenu Maljićiju nije dozvoljen ulazak u Srbiju

Izvor: Kosovo 2.0 (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Danas je filozofu i umetničkom kritičaru Škeljzenu Malićiju (Shkëlzen Maliqi) zabranjen ulazak u Srbiju na granici Merdare sa Kosovom. Srpska pogranična policija mu nije pružila nikakve informacije ili razloge za svoj postupak.

Maljići je putovao sa piscem i direktorom Multimedijalnog centra Jetonom Nezirajem, glavnom urednicom Kosovo 2.0 Besom Ljuci (Besa Luci), te fotografom Majljindom Hodžom (Majlinda Hoxha) . Oni su planirali da učestvuju u diskusiji povodom pokretanja „više od 20 godina Përtej/Preko/Beyond“, publikacije kojom se daje hronologija 20 godina kulturne saradnje između nezavisnih kulturnih sfera obe zemlje. Publikacija i diskusija su rezultat zajedničkog projekta Centra za kulturnu dekontaminaciju, sa sedištem u Beogradu i „Kosovo 2.0“, sa sedištem u Prištini.

Nakon što je Maljićiju odbijen ulazak, drugi članovi grupe su takođe odlučili da se vrate u Prištinu. Ovo je zasnovano na odluci da bi nastavak putovanja u Beograd i učešće u događaju samo doprinelo normalizaciji prakse diskriminacije i nečovečnog postupanja prema građanima Kosova. Osim toga, taj incident je protiv duha procesa normalizacije između dve zemlje, i predstavlja neuspeh da se održi jedan od osnovnih principa – sloboda kretanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.