275 radnika Studentskog centra svojim platama izgradilo novi studentski dom

Studenti u Kosovskoj Mitrovici danas su i zvanično dobili još jedan studentski dom, koji je izgrađen i opremljen kroz investiciju od 12.5 miliona dinara, a iz sopstvenih sredstava. Kako zvaničnici ovog Centra tvrde, objekat je izgrađen jednogodišnjim izdvajanjem iz plata 275 radnika, koliko ih je zaposleno u ovom Centru. U ovom, kako ga nazivaju, multimedijalnom centru, na površini od 500 kvadratnih metara i 665 mesta za studente, nalaze se i Internet centar, bioskop, teretana, sala za debate i drugi sadržaji. Otvaranju šestog studentskog doma, prisustvovao je pored gotovo celokupnog političkog rukovodstva sa Severa i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Direktor Kancelarije za KiM, međutim, nije želeo da odgovara na novinarska pitanja, a nakon obraćanja studentima i zaposlenima u Studentskom centru, kao i medijima, obišao je studentsku menzu.

"Možda više nego bilo gde drugde u Srbiji, ovde, u Kosovskoj Mitrovici, neophodno je da zajedno stvaramo uslove da studentski život bude značajan i da ovaj univerzitet, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, sa svojih više od 11.000 studenata – zapravo je ključ uspeha svih nas u borbi za očuvanje našeg naroda i zaštite naših interesa ovde na Kosovu i Metohiji," rekao je Đurić i dodao da se Srbija i danas nalazi "pred ozbiljnim izazovima ovde na Kosovu i Metohiji" i da "mi na te izazove moramo kao narod da odgovorimo većim jedinstvom, većim radom na sebi samima, boljom organizacijom i većom disciplinom."

"Ovo mesto jedno je od mesta koje će da okuplja pripadnike one generacije koja će na sebi nositi teret očuvanja i opstanka našeg naroda, u teškom vremenu u kojem se nalazimo i u kojem ćemo se, na žalost, po svoj prilici, nalaziti i u dugom nizu godina," dodao je Đurić.

On je istakao i da od srca želi da ovo "studentsko okupljalište" bude mesto "srpske sloge," istovremeno čestitajući Studentskom centru na "činjenici" da je ovaj studentski centar izgrađen sredstvima "samih zaposlenih."

"To je primer bez presedana gotovo u celoj Srbiji i rekao bih da je to primer koji treba da sledimo," dodao je Đurić.

Direktor Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, Jovo Popović, istakao je da je Studentski centar sagrađen od plata zaposlenih, objašnjavajući da se novim studentskim centrom uvećao kapacitet mesta za studente u studentskim centrima za 665 mesta.

"Dragi studenti ovo je dar zaposlenih u ovoj ustanovi; onih 275, koji su na platnom spisku, a od toga 40 odsto prima zaradu manju od 40.000 dinara. Solidarno, bez i jednog ne, odlučili su da u toku minule godine odvoje sredstva, koja zarađuju u vidu poslovnog prihoda, podare vama, jer bez vas ni ovaj deo naše zemlje nije kao sa vama, a bez vas – normalno ni fakulteti, jer Studentski centar je u minulih pet godina sagradio 12.000 kvadratnih metara prostora. Naš kapacitet je povećan za 665 mesta, znanja radi – to je taman toliko koliki je studentski centar u Kragujevcu. Zaista dragi studenti, želim da se osećate ovde, za vreme vašeg boravka od par godina – najprijatnije i najkvalitetnije," rekao je direktor Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao i da je Studentski centar, tokom prošle godine, pored 12.5 miliona dinara za novi studentski multimedijalni centar, izdvojio i 9 miliona dinara za tri doma koja su građena pre više decenija – dom 1, 2 i 3, te da su tokom ulaganja u domove dali prioritet "tamo gde postoji opasnost da se pomeša voda i struja".

Popović je dodao i da će se ulaganja u studentske domove nastaviti: "Našim ambicijama nije kraj. Mi imamo nameru i planove, iako je teška ekonomska situacija u zemlji, da još radimo i gradimo. I tu nas niko neće zaustaviti."

U nastavku poslušajte obraćanje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića i direktora Studentskog centra, Jove Popovića.


Organizacionu strukturu Studentskog centra, prema informacijama sa zvanične Internet stranice ovog centra, čine – studentski domovi I, II, III, IV i V u Kosovskoj Mitrovici (kao i novi studentski dom koji je danas zvanično otvoren), zatim domovi u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Blacu, a sa smeštajnim kapacitetom od 1.647 mesta, te restorani I i II u Kosovskoj Mitrovici, zatim Zvečanu, Leposaviću i Blacu, u kojima se svakodnevno hrani od 1.500 do 2.000 studenata.

Domovi su opremljeni čitaonicama, TV-salama, bibliotekom, savremenim studentskim klubom, Internet centrom, teretanama i poliklinikom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.