17. marta obustavlja se javni prevoz na Kosovu zbog neisplaćenih subvencija

autobus-sedišta
FOTO: Polazak.rs

Upravni savet Udruženja drumskih prevoznika Kosova saopštilo je danas da se od 17. marta ukida gradski i međugradski prevoz širom Kosova zbog neispunjenih obećanja kosovskog ministarstva za infrastrukturu o subvencijama, prenosi Koha

Predsednik ovog udruženja, Ruzdi Kurtišaj (Ruzhdi Kurtishaj), poručio je danas da mu je žao građana, ali i da je ovom sektoru naneta velika šteta „pogrešnim odlukama Vlade“ u vezi upravljanja pandemijom koronavirusa.

Prevoznici iz srpskih sredina, međutim, najverovatnije neće obustaviti prevoz putnika, jer su neobavešteni o protestu.

Vlasnik TTP „Trend“, Mirko Todorović, koji saobraća na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, kazao je za KoSSev da ga niko nije obavestio o štrajku, te da nikada nije čuo za udruženje koje ga organizuje.

„Nažalost, želimo da vas obavestimo da smo odlučili da se od srede, 17. marta, pridružimo štrajku zbog neispunjavanja sporazuma između udruženja i vlade“, izjavio je Kurtišaj.

Naveo je da su prevoznici pretrpeli najveće gubitke zbog „lošeg upravljanja pandemijom“ od strane kosovske vlade.

Kao jednu od odluka koja je takođe uticala na profit prevoznika naveo je to da je moguće koristiti samo 50 odsto kapaciteta autobusa.

Protest prevoznika trajaće sve do ispunjenja obaveza i realizacije sporazuma koji su potpisali čelnici Udruženja prevoznika i zvaničnici vlade, poručili su.

Zatražili su od vlade da održi obećanje dato 24. januara o dodeli sredstava ovom sektoru u obliku subvencija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.