17.godišnjica smrti Ibrahima Rugove, poruke da se danas oseća njegov nedostatak na Kosovu

FOTO: LDK i porodica Ibrahima Rugove/Fejsbuk nalog Ljumir Abdidžiku/Lumir Abdidžiku

Danas se navršava 17 godina od smrti Ibrahima Rugove. Preminuo je 21. januara 2006. godine i smatra se najznačajnijom političkom figurom istorije Kosova od devedesetih do danas. Predvodio je kosovske Albance u političkoj borbi da ostvare nezavisnost od Jugoslavije, odnosno Srbije, a nakon rata bio je prvi predsednik Kosova. Sahranjen je uz počasti koje kosovske vlasti i mediji kvalifikuju kao državne i vojne.

Za kosovske medije i javnost, danas je ovo, pored poplava koje traju već treći dan, centralna vest.

Na njegov grob u Prištini danas vence polažu brojne delegacije, uključujući jutros kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija, političke lidere partije koju je osnovao – LDK, kao i vodeće zapadne diplomate u Prištini.

FOTO: Fejsbuk Ljumir Abdidžiku/Lumir Abdixhiku

„Danas, na 17. godišnjicu njegove smrti, setili smo se oca osnivača države Kosovo, identitetskog vođe naroda Kosova, istorijskog predsednika Republike dr. Ibrahima Rugovu. Kao vođa nezavisne i demokratske formacije, kao vođa najvećeg nacionalnog pokreta kosovskih Albanaca, kao osnivač i predsednik Demokratske lige, predvodio je sa narodom Kosova nacionalni napor za slobodu, nezavisnost i demokratiju“, poručio je Ljumir Abdidžiku.

Navodi da se danas oseća njegov nedostatak na Kosovu, i to u „svakoj konfrontaciji i naporima“ Kosova, a izneo je i delove biografije u kojoj se i ove godine apostrofira to da su mu dedu i oca ubile jugoslovenske službe. Pojedini mediji, poput Kosovapress-a danas kažue da su u pitanju „četničke bande“.

„Rugova je, pre nego što je bio duhovni i politički vođa, bio stvaralac, pesnik, kritičar i mislilac. Njegovo estetsko odbacivanje diktature, totalitarizma i ugnjetavanja tog vremena bio je početak slobodne misli. Ovaj njegov put od tvorca prekinut je zovom vremena za najveći istorijski pokret Albanaca na Kosovu. Rugova je 1988. godine izabran za predsednika Udruženja književnika Kosova. On je 23. decembra 1989. godine stvorio i izabran za predsednika Demokratskog saveza Kosova, čime je započeo izgradnju najslavnije epohe kosovske istorije. Njegov program i politička vizija za nezavisno i suvereno Kosovo, ravnopravno među narodima evroatlantske porodice, uz trajno prijateljstvo sa SAD, brzo je postala nacionalna platforma kosovskih Albanaca. Ova platforma nastavlja da bude vodič za nas i danas. Rugova je vodio našu borbu za slobodu, vodio je našu borbu za demokratiju i vodio našu borbu za nezavisnost. Kao takav, on ostaje najveća istorijska ličnost svih naroda Kosova. Identifikacija sa njim, juče, danas i sutra, predstavlja vrednost; a mi ćemo ovu vrednost čuvati i negovati sa posvećenošću, znanjem i najvećim divljenjem“.

Delegacija LDK je takođe imala susret i sa Rugovinom porodicom.

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti su zajedno položili cveće na Rugovin grob.

FOTO: Fejsbuk stranica Vjosa Osmani

“Danas, na godišnjicu smrti oca osnivača Republike Kosovo, istorijskog predsednika Ibrahima Rugove, rado se sećamo čoveka koji je bio glas za opravdane zahteve naroda Kosova za slobodu i nezavisnost. Naravno, upravo nasleđe koje je ostavio za sobom nam služi kao svetlo i putokaz u našim nezaustavljivim naporima da ojačamo našu državu, koja je izgrađena uz mnogo truda i žrtvovanja mnogih muškaraca i žena Republike Kosovo”, rekla je Osmani medijima potom.

Opisujući ga kao „vizionara slobode, demokratije i nezavisnosti Kosova“, rekla je da onako kako je „Rugova znao da stvori prijatelje i saveznike u najtežim danima za zemlju“, i oni će nastaviti da štite i čuvamo saveze koje je stvorio.

“Kao što je predsednik Rugova znao kako da izgradi prijatelje i stvori saveznike koji su bili uz Kosovo u njegovim najtežim danima, mi ćemo te saveze negovati na našem putu napred sve dok se Kosovo i dalje suočava sa izazovima”, kazala je Osmani.

Kurti je istakao sećanje o Rugovi kao intelektualca sa jakim stavom, mirnim ponašanjem. On je kao takav ostavio zalog za buduće generacije ali i kao neko ko je internacionalizovao građanski otpor.

„Odali smo počast na grobu prvog predsednika prve Republike Kosovo i prvog predsednika oslobođenog Kosova. Predsednika Ibrahima Rugovu pamtimo po njegovom intelektualnom stavu, miroljubivom ponašanju, humanističkom pristupu, internacionalizaciji kosovskog pitanja“.

I lider AAK je uz svoju fotografiju iz devedesetih sa Rugovom poručio:

„Istorijski predsednik dr Ibrahim Rugova će zauvek ostati u našim sećanjima kao jedna od glavnih ličnosti koja je ceo svoj život posvetila slobodi zemlje i postavila temelje naše nezavisne države. Imao sam čast da sarađujem sa njim u prvim danima slobode i u kritičnom periodu izgradnje države. Njegovog primera i vizije ćemo se uvek sećati sa poštovanjem“.

Vence su položili i ambasadori kvinte, kao i drugih zemalja.

„Dr Ibahim Rugova će zauvek ostati upamćen kao promoter mirnog i nenasilnog pristupa ostvarenju političkih ciljeva, koji je ovih dana preko potreban. Njegovo nasleđe živi. Nek počiva u miru“, poručio je šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog.

FOTO: Fejsbuk nalog Vjosa Osmani

„Bila mi je čast učestvovati zajedno sa svojim kolegama ambasadorima na današnjoj komemorativnoj ceremoniji povodom 17. godišnjice smrti predsednika Rugove“, poručio je Jern Rode

Ibrahim Rugova je preminuo 21. januara 2006. godine posle teške bolesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.