1,5 miliona evra za okrivljene pred Specijalnim sudom. Predloženo formiranje ministarstva veterana

Izvor: Lajmi (Tekstovi su izvorno prevedeni sa albanskog, jučerašnje izdanje) 

Prema Zakonu o pravnoj i finansijskoj zaštiti lica koja bi mogla da budu optužena u Specijalnom sudu, pojedinci imaju pravo da traže pomoć za pokrivanje troškova odbrane i angažovanje nezavisne odbrane.

Zakon garantuje pokrivanje troškova za advokate optuženih. Takođe, omogućava pokrivanje troškova članova porodice tokom poseta osobama koje će se suočiti sa sudskim postupkom u Hagu.

Koha: Predloženo osnivanje Ministarstva veterana

Član Odbora za verifikaciju veterana i bivši član diplomatske grupe pripadnika OVK-a, Agoš Buja, predložio je osnivanje Ministarstva za pitanje veterana, a po ugledu na Hrvatsku, za šta smatra da bi bilo dugoročno i dostojanstveno rešenje:

"Građani Kosova, ali i njene institucije moraju da znaju da bez postavljanja na dostojanstveno mesto, čast veterana OVK uvek će biti pitanje rasprave i ogorčenosti! Mislim da bi to pitanje najbolje bilo da se reguliše od strane resornog ministarstva (Ministarstvo veterana), prema primeru Hrvatske, a u ovom slučaju uz podršku predsedavajućeg  Komisije za verifikaciju veterana, nekadašnjeg šefa štaba OVK-a, Agima Čekua. Ovo je šansa za profesionalni pristup ovom osetljivom pitanju."

Za pokrivanje ovih troškova, Vlada Kosova, prema rečima ministra pravde, Abeljarda Tahirija, izdvojila je 1,5 miliona evra.

"Ovaj zakon pokriva troškove njihovih članova porodica koji budu putovali, jer se radi o sudu koji funkcioniše u inostranstvu. Garantuje im pravo da posete svoje članove porodice koji su optuženi u ovom procesu. Takođe nas obavezuje da nadoknadimo troškove i njihove odbrane koja će im biti ponuđena."

"Istovremeno, u trenutku kada budu proglašeni nevinim, zakon predviđa kompenzaciju određenom količinom finansijskih sredstava, ali sada ne mogu reći koliko će i kako to biti," rekao je Tahiri za RSE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.