14. protest protiv nasilja po kiši a nakon nevremena: Od Skupštine do blokirane Gazele

Srbija protiv nasilja protest
FOTO: N1

U Beogradu se održava 14. protest „Srbija protiv nasilja“. Saobraćaj na mostu Gazela je blokiran u oba smera, a najavljeno je da će blokada trajati do 22 sata. Protest se održava i u Kraljevu i Bačkoj Palanci. Ovonedeljni protest protiv nasilja posvećen je novom Zakonu o planiranju i izgradnji.

Svega nekoliko sati nakon snažnog nevremena, a dok kiša i dalje pada, manji broj građana u odnosu na ranije okupio se ove subote ispred Narodne skupštine kako bi protestovali protiv nasilja, zahtevajući od vlasti da ispuni zahteve iznete posle dva masovna ubistva koja su se desila u Srbiji.

Građani koji su se okupili ispred zgrade Skupštine Srbije blokirali su saobraćaj u oba smera, čime je zvanično počeo 14. protest.

Nakon obraćanja večerašnjih govornika, organizatori su uoči šetnje i ove subote pročitali zahteve, među kojima su – ostavka članova REM-a, ukidanje rijaliti programa, zabrana rada štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i šire dezinformacije i drugi.

Kolona je potom od Skupštine Srbije krenula ka Gazeli kako bi se spojila sa aktivistima ekoloških organizacija koji blokiraju ovaj most i koji se tamo nalaze još od pre 19.00 časova.

Uoči današnjeg protesta narodni poslanik, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je za N1 da „nema lošeg vremena za blokadu Gazele“, jer su aktivisti nezadovoljni Zakonom o izgradnji, te da ih je „muka naterala“ da tu dođu.

Protest protiv nasilja održava se večeras i u Kraljevu.

Građani su sa Trga srpskih ratnika otišli do Osnovnog suda, kako bi ostavili poruku i zatražili da se „iz fioka izvuku afere“ koje su karakteristične za Kraljevo.

„Ne meri se sve brojem ljudi, nešto se meri i rešenošću onih koji dođu na protest“, rekao je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta uoči odlaska ka Osnovnom sudu.

Uživo prenos na Youtube pratite ovde:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.