122 kuće za povratnike na Kosovu

Za 170 dana tokom 2015. godine, preko prve faze kosovskog projekta „PRK 4“, izgrađene su 122 kuće za povratnike, saopšteno je kao rezultat godišnjeg izveštaja Upravnog odbora u okviru pomenutog projekta koji se juče sastao u kosovskom ministarstvu za zajednice i povratak (MZP), a kojem su prisustvovali, ministar za povratak Dalibor Jevtić, predstavnici UNHCR-a, IOM-a i EU.

Napadi na povratnička mesta

Dan pred sastanak ovog upravnog odbora, u Klini su napadnute dve povratničke kuće, kao poslednji u seriji napada od početka ove godine na kuće srpskih povratnika u Klini. Napadi su se događali i prošle godine. Od novembra 2015, registrovano je deset napada na povratničke sredine.

"Informacija da je za 170 dana izgrađeno 122 kuća, dovoljno govori o našoj posvećenosti tokom 2015. godine da, u skladu sa našim finansijskim mogućnostima, uradimo što više i pri tom ne zaboravimo da je do 1. maja prošle godine, što se povratka na Kosovu tiče, sve bukvalno stalo. To nam i sa druge strane govori da je jedina kosovska institucija koja je angažovana oko povratka zajedno sa svojim partnerima iz međunarodne zajednice – upravo MZP, a to ne bi trebalo i smelo da bude tako," rekao je Jevtić.

On je istakao da izgrađene kuće treba da budu motiv da se u 2016, broj izgrađenih povratničkih kuća premaši. 

"I da još jednom podsetimo sve, nije ovde, kada je o povratku reč, samo fizička izgradnja kuća, već i ekonomski paketi, pokućstvo, pomoć u hrani, grantovi, dakle, sve ono što je za početak potrebno porodicama u procesu povratka na Kosovo,“ dodao je Jevtić.

Planovi su da se u 2016. godini odobri izgradnja kuća za 130 korisnika.Šta konkretno sadrži plan o povratku i trajnom rešenju pitanja raseljenih ministarstva Dalibora Jevtića:

– Do 2016. u kosovskoj skupštini doneće se zakon o "interno raseljenim licima" a sada je započela početna faza "prikupljanja podataka sa terena"

Jevtić na kraju 2015. o rezultatima rada svog ministarstva: 704 lica se vratilo na KiM, izgrađeno 170 kuća u 2015.

– Od maja do decembra 2015, najmanje 400 – 500 povratnika, odnosno 100 porodica vraća se na Kosovo u opštinama Suva Reka, Gnjilane, Štrpce, Obilić, Peć, Klina i Istok, a najmanje 50 porodica (200 povratnika) "širom Kosova". Započeta je realizacija povratka za 56 porodica

– Od avgusta ove godine i tokom 2016, ugasiće se kolektivni izbeglički centri, nakon što se pitanje raseljenih "trajno reši", prvo u opštini Štrpce, a potom i u svim ostalim

– Bez vremenskog roka, doći će do "upošljavanja" u kosovskoj skupštini i javnim preduzećima 10% pripadnika nevećinske zajednice na Kosovu. Njihov jezik će se poštovati i oni će imati pravo na slobodu izražavanja

– Zakon o Velikoj Hoči će biti u potpunosti primenjen u Prizrenu

– Od jula do kraja godine intenzivira se regionalna saradnja kako bi se na Kosovo vratio što veći broj ljudi 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.