“Park mira”– opasna igra ili smirivanje tenzija

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
I dok je premijer Kosova, Hašim Tači duboko razočaran vraćanjem barikade na mostu na reci Ibar smatrajući je sramotnom i opasnom igrom srpskih lokalnih zvaničnika, dotle gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ističe da “Park mira” vodi ka noramlizaciji odnosa Prištine i Beogada.
 
Odlazeći premijer Kosova, Hašim Tači je u ime Vlade Kosova danas izrazio duboko razočarenje činom vraćanja barikade na mostu na reci Ibar, juče poslepodne. 
 
Tači je u saopštenju istakao da je “ova sramotna i opasna igra, ali iznad svega protivzakonita, neprihvatljiva za demokratske vrednosti kosovskog društva i države. 
 
“Oni koji su odgovorni za ovo nezakonito delo, suočiće se sa zaknom pre ili kasnije. Sloboda kretanja je osnovno pravo i ne može biti ugroženo ni od koga”, kazao je Tači i pozvao lokalne rukovodioce srpske zajednice da budu razumni i uklone tu barikadu. 
 
Komentarišući današnju izjavu premijera Tačija, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, rekao da “Park mira” vodi ka noramlizaciji odnosa Prištine i Beogada.
 
“Hašim Tači je izjavio da je dogovorio uklanjanje barikada, ja ne znam sa kim je on to dogovarao i kako može da se meša u rad jedne opštine kad sam se ja juče čuo i sa gospodinom Bahtirijem, gradonačelniom Južne Mitrovice, i on je podržao izgradnju jednog takvog parka. Nama je cilj smirivanje tenzija, noramlizacija odnosa, a sve ostalo će doći samo po sebi.”
 
Rakić ističe da su građani Severne Mitrovice juče bili uznemireni ali, prema njegovim rečima, već danas i Srbi i Albanci podržavaju izgradnju “Parka mira”. 
 
“Izgradnja jednog “Parka mira” pokazuje celom svetu da Srbi nisu zlikovici, kako su nas uvek predstavljali. “Parkom mira” gradimo poverenje, jer se poverenje gradi na ovakav način, a ne postavljanjem barikada.” 
 
I šefica kosovske Administartivne kancelarije za severni deo Mitrovice, Adriana Hodzić podržava izgradnju “Parka Mira”. Ona za naš radio kaže da uklanjanje betonske barikade predstavlja pozitivan korak ,koji vodi ka zajedničkom suživotu svih građana Mitrovice. 
 
“Ja sam svesna situacije da je mnogo onih koji “Park mira” vide kao barikadu. On to možda u neku ruku i jeste, ali ja ipak mislim da je to jedan pozitiva korak, koji će uskoro most otvoriti i za automobile. Ja sam bila u prilici da pređem preko mosta, ostavljena je pešačka staza kako bi građani, i sa jeden i sa druge strane mogli da prolaze. Ja verujem da će se jednog dana stvoriti uslovi da se i cveće skloni. Ipak je mnogo lepše videti cveće i zeleno drveće, nego grumenje kamenja koje je bilo ruglo grada.”
 
A politički analitičar iz Mitrovice, Nedžmedin Spahiju za naš program ocenjuje da su euforične izjave kosovskih zvaničnika dovele do ponovnog postavljanja barikade na mostu, u vidu cveća.
 
“Krivim entuzijazam koji je stvoren kod albanske zajednice i izjave premijera, zamenice premijera i predsednika Južne Mitrovece da je njihova zasluga, to što je sklonjena betonska barikada. To je iznerviralo one koji su skinuli barikade, pa su ih opet postavili. Barikadama tu nije mesto, ali nadam se da će se vremenom i te saksije sa cvećem maknuti. Ja sam pozvao stanovnike Južne Mitrovice da se ponašaju normalno, a ne da entuzijazmom iziritiraju građane koji žive u Severnoj Mitrovici.“
 
Spahiju očekuje da će rukovodstvo Severne Mitrovici shvatiti da barikadama nije mesto na glavnom mostu u gradu. 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.