Оperativna grupa za članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje) 

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, izveštavao je danas pred Odborom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije Skupštine Kosova.

Pacoli je rekao da Kosovo nije diglo ruke od članstva u UNESCO-u, već da je poslednji samit ove organizacije održan u nepovoljnim okolnostima po Kosovo, piše u saopštenju iz parlamenta.

On je tom prilikom pomenuo povlačenje SAD-a iz ove organizacije, što je, prema njegovim rečima, odvuklo pažnju prijatelja takođe.

"Sveobuhvatni dogovor sa Beogradom 2018."

"Srbija je vodila žustru kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, sveobuhvatni dogovor sa Beogradom 2018. godine uticaće i na lakši prijem u UNESCO-u i INTERPOL-u," rekao je Pacoli takođe, prenela je RTK2.

Takođe, do neuspeha je došlo usled propusta da se usvoje dva zakona od strane Skupštine Kosova – Zakon o verskim slobodama i Zakon o kulturnom nasleđu.

Na kraju svog izveštavanja on je takođe govorio o nepodnošenju zahteva za članstvo u INTERPOL-u. Čak i za ovo, ministar Pacoli je primetio da nepodnošenje zahteva za članstvo ne podrazumeva odricanje od članstva, ali, prema njegovim rečima, potrebno je još veće lobiranje i koordinacija svih državnih mehanizama.

On je izrazio uverenje da će Kosovo na narednoj sednici, koja će se održati u Abu Dabiju – biti uspešno.

Osvrnuvši se na razloge za nepodnošenje zahteva za učlanjenje ove godine, ministar Pacoli je ocenio da je Kosovo tehnički bilo sprečeno (zbog nedostatka viza) da prisustvuje radu ove organizacije.

Članovi odbora zatražili su strategiju vlade za ove izazove. U tom pogledu, Pacoli je najavio da će ministarstvo koje on vodi uspostaviti Operativnu grupu koja će se prvenstveno baviti koordinacijom rada u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim mehanizmima.

Ovom prilikom zatražio je da Odbor za spoljne poslove bude deo ovog mehanizma, navodi se u saopštenju iz Skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.