Zvečan: Usvojen pravilnik o ostvarivanju dečijih prava

Opština Zvečan
FOTO: KoSSev

Na današnjoj sedmoj redovnoj sednici Skupštine opštine Zvečan usvojen je pravilnik za ostvarivanje dečijih prava. Pravilnik bi trebalo da doprinese boljem položaju dece, a posebno se odnosi na napuštenu i diskriminisanu decu.

Usvojeni dokument bavi se ulogom opštine u predlaganju mera za ostvarivanje dečijih prava, kao i drugih aktera poput gradonačelnika, skupštine, pravosudnih, obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih institucija.

Pravilnikom je uređena uloga jedinica za ljudska/dečija prava u opštini, civilnog društva, medija, saveta roditelja, drugig formalnih i neformalnih organa i organizacija.

Ujedno je dogovoreno uspostavljanje redovnog multisektorskog koordinacionog tima za unapređenje položaja dece u ovoj opštini.

Predviđeno je i izveštavanje o stanju i položaju dece, promovisanje dečijih prava, kao i učešće dece u odlukama koje se tiču njih.

Ovaj pravilnik je usvojen na inicijativu organizacije Domovik.

Dokument bi trebalo da deci kao i društvu bez obzira na rasnu pripadnost, boju, pol, jezik, veroispovest, političko opredeljenje ili zdravstveno stanje deteta donese bolji položaj i veću zaštitu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.