Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija protesta

FOTO: FoNet

Savez ekoloških organizacija Srbije širom Srbije organizovao je nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

U Beogradu i Novom Sadu, kako su javljali reporteri TV N1, došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima.

Organizatori blokada za sledeću nedelju najavljuju radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da „deo političara i lažnih ekologa“ želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer „znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost“.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji.

Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se pre poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar, koja se nalazila na blokadi u Loznici, na raskrsnici Šepačkog i zaobilaznog puta, kazala je za TV N1 da se, uprkos izjavi premijerke Ane Brnabić da je vlada blizu poništavanja svih dozvola kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litijuma u Srbiji, neće povući sa blokada, „bićemo još gori, u Jadru nijedan rudnik neće biti otvoren“.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, da su nju i predsednika Aleksandra Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

„Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati“, navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, da su nju i predsednika Aleksandra Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

„Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati“, navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.