Zatvoren filmski festival: Tropski dan završen Mihalkovom Sunčanicom

Četvrti i poslednji dan prvog međunarodnog filmskog festivala u Kosovskoj Mitrovici završen je pre par sati projekcijom filma "Sunčanica" Nikite Mihalkova na otvorenom i proglašenjem naboljih filmova glasovima publike pred završnu projekciju.

U kategoriji najbolji strani film nagradu je dobio "Pobesneli Maks", a nagradu za najbolji domaći film dobio je filma Danila Bećkovića – "Mali Budo", dok je za najbolji dečji film proglašen animirani film "Pingvini sa Madagaskara".

A večeras je na filmskoj projekciji na otvorenom – na ploči kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici mnoštvo gledalaca svoj tropski dan završilo filmom "Sunčanica". Poslednja filmska projekcija međunarodnog filmskog festivala privukla je posebno mnogo gledalaca.

Kako neki od posetilaca nisu uspeli da pronađu praznu stolicu na platou Tehničke škole, film su pratili sa obližnjih tribina, sedeći na podlozi sportskih terena, ali i sa terasa obližnjih studentskih domova. Mitrovicom su preko tri sata koliko je film trajao, odzvanjale odsečne rečenice na ruskom jeziku, koje su i stari i mladi pratili sa pažnjom, interesovanjem i po kojim osmehom.

"Sunčanica" je inače premijerno prikazana na Kosovu i Metohiji. Scenario filma nastao je po istoimenom romanu ruskog pisca Ivana Bunjina, iz 1907. i njegovim dnevnicima "Prokleti dani" iz 1920. godine, a priča u filmu se i dešava te 1920, u sabirnom centru za belogardejce na Krimu. Belogardejski oficir se seća svoje divne ljubavne romanse iz 1907. godine. Glavne uloge tumače Viktorija Solovljeva i Martins Kalita, a jednu od zapaženih uloga igra i mladi srpski glumac, Miloš Biković.

Tokom četiri dana festivala prikazano je ukupno 38 filmova svetske, evropske i domaće kinematografije. Festival je organizovao Evropski kulturni forum pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i samih opština Kosovska Mitrovica i Zvečan. Filmovima su se posebno obradovali najmlađi jer je prikazano nekoliko dečjih filmova u 3D tehnologiji koji su prošle godine punili biskopske sale širom Srbije. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.