Započeta izgradnja prvih 38 kuća za interno raseljena lica

FOTO: Ministarstvo za zajednice i povratak

Izgradnja prvih 38 kuća za interno raseljena lica na Кosovu započela je u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Кosovu (EU RRК-5)“ koju kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija Evropske unije sprovode u 11 opština u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Izgradnjom prvih 38 kuća za interno raseljene od 62, koliko je planirano, biće rešeno stambeno pitanje za ukupno 214 lica u opštinama Novo Brdo, Đakovica, Peć, Istok, Štrpce, Orahovac i Kosovo Polje.

„Mnoge od pomenutih 38 porodica, među kojima ima i male dece, živele su u nehumanim uslovima i zato sa nestrpljenjem čekaju svoj krov nad glavom. Za sedam kuća je već urađen i tehnički prijem,“ navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Iz ovog ministarstva poručuju da rade na stvaranju uslova za održiv povratak raseljenih, povećanju broja povratnika kao i na poboljšanju uslova života ugroženih zajednica na Kosovu.

U sklopu pete faze ovog programa u narednom periodu planirana je i izgradnja dodatnih 24 kuća za interno raseljena lica i pripadnike nevećinskih zajednica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.