Zapaljena kuća povratnika u selu kod Vučitrna, policija pokrenula istragu

FOTO: Kancelarija za KiM

U opštini Vučitrn, u mestu Novo Selo Mađunsko, juče je po drugi put zapaljena kuća povratnika R.J, izvestila je danas Kancelarija za KiM. Iz Kosovske policije potvrđuju da su juče u poslepodnevnim satima dobili prijavu o ovom požaru u kući čiji je vlasnik Srbin, kao i to da je požar podmetnut.

Sedmočlana porodica povratnika R.J, kako navode iz Kancelarije za KiM, od sukoba 1999. godine živi u Prilužju.

U želji da se u ovo selo kod Vučitrna vrate, dodeljena im je kuća, koja se na meti paljevine sada našla drugi put ubrzo nakon gradnje.

„Ovo srpsko selo potpuno je popaljeno 1999. godine i odatle su svi Srbi proterani. Jučerašnji požar tako je treći put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate“, ističu iz Kancelarije.

Za njih nema sumnje da se radi o nameri da se povratnička porodica protera.

„Nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju ovu porodicu sa njihove rodne grude, koju ne žele da otuđe, već naprotiv kao domaćinska porodica žele da rade, grade i žive na svojoj zemlji koju i dan danas obrađuju i od toga žive“.

Ova će institucija uz lokalnu samoupravu, kako su naveli, pomoći sedmočlanoj porodici „da stane na noge“.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da osigura bezbednost porodici povratnika R.J, kao i ostalim povratnicima:

„Da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak“.

Novi incident, uz slučaj od jula kada je kod Istoka takođe zapaljena još jedna povratnička kuća Srbina, smatraju iz Kancelarije – „govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija“.

„Takav odnos podstaknut je antisrpskom retorikom i politikom koju vode vlasti privremenih institucija u Prištini, a politika nekažnjavanja samo je vetar u leđa ekstremistima da istraju u svojim namerama“.

Paljevinu kuće ovoj povratničkoj porodici, osudila je i Srpska lista.

Boje se da će i ovaj novi slučaj napada ostati nekažnjen, što je „poražavajuće“.

Iz ove stranke zahtevaju od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Kosovsku policiju da „prestane da skriva napadače na srpski narod i srpsku imovinu“, već da odgovorne pronađe i kazni.

„EULEX i KFOR moraju pojačati svoje prisustvo u srpskim sredinama i obezbediti mir i sigurnost za sve građane, jer je to njihova obaveza koja proizilazi iz mandata koji su dobili rezolucijom SB UN 12 44“.

Policija pokrenula istragu

Kako je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske policije regiona Jug, Avni Zahiti, njima je ovaj slučaj prijavljen juče oko 16.30 časova.

„Prijavljeno je da je požar zahvatio nenaseljenu kuću u vlasništvu muškarca sa Kosova – Srbina. Vatrogasci su locirali požar“, naveo je Zahiti.

Kaže da je, osim ove kuće, požar zahvatio i deo imanja jednog Albanca, te da je njemu  izgorela hrana za stoku.

Slučaj je pokrenut i u toku je istraga zbog krivičnog dela „podmetanje požara“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.