Vučić o KiM-u sa Merkel: Važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka

Rekao sam gospođi Merkel da smatramo da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka; da je važno da razmišljamo o budućnosti – reči su predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, danas izgovorene u Nemačkoj. Boravio je u službenoj poseti kancelarki Angeli Merkel, koja je nakon sastanka navela da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o tome kako da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

"Znamo da je pred nama teška prepreka koja se zove rešavanje pitanja odnosa između Beograda i Prištine. Ja nisam krio pred kancelarkom Merkel sa koliko se tu problema suočavamo, šta je to što treba da učinimo, šta je to što može da se učini i mi ćemo da radimo na tome," rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa Merkel.

Da napravimo čiste račune za budućnost

Na pitanje novinara kako očekuje da Srbi na referendumu prihvate gubitak dela teritorije zarad neizvesnog ulaska u EU, Vučić je rekao:

"Ja mislim da ljudi u Srbiji gledajući u budućnost treba da razumeju šta je to što dobijamo, šta je to što ostavljamo našoj deci. Ja mislim da našoj deci ne treba da ostavljamo sukobe, ne treba da ostavljamo ono što mi u prošlosti nismo uspeli da razrešimo, već da napravimo čiste račune za budućnost."

Srbija je, dodao je, spremna na kompromisna rešenja i ponovio da su to rešenja u kojima bi i jedna i druga strana "ponešto izgubile", i da "možda niko ne bude zadovoljan".

"Za nas je jedino teško rešenje da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu i da su to stvari koje bi građani Srbije teško prihvatili," zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije glavni akter

Angela Merkel je, sa druge strane, odgovarajući na pitanje da li pravno obavezujući sporazum sa Prištinom sadrži i zahtev da Srbija prizna Kosovo – navela da ona "nije ta koja će propisati šta se mora desiti".

"Mi smo razgovarali šta je poželjno, šta treba uraditi, ali inicijativa polazi od Srbije. Predsednik Srbije je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška, ali ja neću deliti savete, pogotovo ne u javnosti," rekla je Merkel, a preneli mediji u Beogradu.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.