Vučić nezadovoljan zbog okolnosti koje su sprečile posetu, ali najavljuje susret Lavrova i Selakovića

Lavrov Selaković
Ilustracija/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Poseta ministra spoljnih poslova Rusije Beogradu je otkazana. Ovakvoj odluci prethodili su višednevni navodi Beograda o tome da je situacija oko dolaska „izuzetno komplikovana“, medijski navodi, a potom i potvrde o tome da je više zemalja koje se graniče sa Srbijom zatvorilo svoj vazdušni prostor za let aviona ruskog ministra. I dok iz ovih zemalja poručuju da je odluka u skladu sa sankcijama EU, odnosno da se zabrana odnosi za sve ruske letove, iz Rusije optužuju Brisel da „lišava suverene države prava da ostvaruje svoju spoljnu politiku“.

Ruski ministar spoljnih poslova trebalo je da danas i sutra boravi u Beogradu.

Međutim, kako se bližio 6. jun, iz Beograda su sve češće stizali navodi da je situacija oko dolaska ministra spoljnih poslova Rusije „izuzetno komplikovana“, ali i da se logistikom njegovog putovanja bavi predsednik Srbije.

Kasno sinoć, kako su preneli mediji, neimenovani ruski diplomata saopštio je da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile vazdušni prostor za avion Lavrova.

U međuvremenu se oglasila i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, takođe navodeći da su zemlje koje se graniče sa Srbijom zatvorile svoj vazdušni prostor za let aviona ruskog ministra.

Danas se ujedno oglasio ministar spoljnih poslova Rusije, koji je u Moskvi održao konferenciju za štampu na kojoj je kazao da se „dogodilo nešto nezamislivo“ i da je to lišavanje suverene države prava da ostvaruje svoju spoljnu politiku, za šta je optužio Brisel.

Poručio je da je „glavna stvar“ da odnose Rusije sa Srbijom niko neće uspeti da uništi, kao i da „NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘zatvoreni Balkan'“.

Vučić najavio obraćanje javnosti i sastanak Selakovića i Lavrova

U danu kada je otkazana poseta Lavrova, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je obraćanje srpskoj javnosti za večeras, a kako bi, tvrdi, objasnio detalje vezane za posetu ruskog ministra.

Vučić se, danas ranije sastao sa ruskim ambasadorom u Beogradu, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je, saopštili su iz srpskog predsedništva, obavestio o razlozima otkazivanja posete.

„Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da je ministar Lavrov onemogućen da dođe, jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, uručivši predsedniku Vučiću odgovarajuće dokumente. Takođe je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete“, naveli su iz srpskog predsedništva.

Vučić je, navodi se u istom saopštenju „izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije“.

„On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti“, dodaju iz Predsedništva.

Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.

O sastanku srpskog i ruskog ministra spoljnih poslova danas je govorio i sam Lavrov.

Ističući da ništa neće uništiti odnose Srbije i Rusije, najavio je da je Moskva pozvala šefa srpske diplomatije da u najskorije vreme dođe u Rusiju.

„Nadam se da avion kojim će on leteti neće biti podvrgnut sramoti od strane Brisela koji je potpuno izgubio svoje lice“, kazao je Lavrov danas na konferenciji za štampu.

Vučić je ujedno na ovom sastanku kazao da se nada da će se uskoro „vratiti vreme mira i saradnje“, te da će dijalog i razgovor postati jedino sredstvo komunikacije u savremenom svetu.

Iz Predsedništva ujedno navode da su Vučić i Bocan-Harčenko razgovarali o brojnim temama iz bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, konstatujući „neophodnost detaljnijih razgovora na svim nivoima“.

Da nisu dozvolili prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova, danas su potvrdili iz Severne Makedonije, Crna Gora i Bugarske, javili su mediji.

Kovačevski: Zabrana za sve ruske letove ostaje na snazi

Zabrana se odnosi na sve ruske avio-kompanije, a avion Lavrova se ni po čemu ne razlikuje, kazao je danas premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, prenosi Tanjug.

„Doneli smo odluku, zabrana preleta ruskih avio-kompanija preko teritorije naše zemlje. Mi smo članica NATO-a, što znači da su odluke koje se donose u NATO-u i naše odluke i da imamo potpuno usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije“, rekao je Kovačevski i dodao:

„Što se tiče konkretnog leta, nema drugog tretmana u vezi sa odlukom koja je već doneta i koja je na snazi i koja ostaje na snazi“, naveo je Tanjug.

Bugarski MSP: Odluka u skladu sa sankcijama EU Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske takođe se oglasilo sa obrazloženjem odluke o zabrani preleta avionom šefu ruske diplomatije preko njihove teritorije.

Kako prenosi Tanjug, bugarsko ministarstvo je izdalo notu 1. juna ove godine, odbijajući da izda diplomatsku dozvolu za prelazak aviona ministra spoljnih poslova Rusije.

U obrazloženju se navodi da je taj potez zasnovan na sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pre svega na odluci Saveta EU od 31. jula 2014. godine, i odluci od 25. februara ove godine, kojom je Lavrov stavljen na listu od 670 pojedinaca i subjekata sankcionisanih od strane EU, stoji u saopštenju.

Slične navode iznelo je potom i crnogorsko ministarstvo spojnih poslova.

Odluka o zabrani preletanja aviona ruske Vlade doneta je na osnovu odluke kojom se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukraijinu, navelli su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.