Vredne ruke mladog Aleksandra iz Gornjeg Kusca

Dvadesetosmogodišnji Aleksandar Stajić
FOTO: RTK2

Dvadesetosmogodišnji Aleksandar Stajić iz Gornjeg Kusca kod Gnjilana se već tri godine bavi izradom maketa i ikona. Za izradu jedne makete potrebno je, kaže, od 15 dana do četiri meseca, a od ovog posla, ističe sagovornik RTK2, može pristojno da se živi.

Sve je počelo sasvim slučajno, jednog letnjeg dana kada sam na plaži ugledao kamen i razmišljao šta bi od njega sve moglo da se napravi, priseća se Aleksandar. Od tada su prošle tri godine, a njegove makete krase mnoga dvorišta, crkve i manastire.

„Sve je krenulo 2017. godine kada smo bili na moru. Dok sam sedeo na plaži, gledao sam kamen i došao na ideju da krenem sa izradom nekih maketa i fontana. Prva maketa koju sam uradio od kamena bila je maketa manastira Gračanica, a onda su usledile razne porudžbine za makete i drugih naših manastira“, ističe Aleksandar.

Za Aleksandra i njegov rad većina ljudi je saznala putem društvenih mreža, a kasnije su usledili i pozivi novinara koji su hteli da naprave priču sa sagovornikom RTK2. Zadovoljan je porudžbinama, a pomoć u svom radu u vidu finansija ili plasmana gotovo i da je nije bilo. Osim maketa, Aleksandar se od nedavno bavi i izradom ikona.

„Na ideju za izradu ikona sam došao zahvaljujući igumanu manastira Draganac, ocu Ilarionu, od njega sam tražio blagoslov za izradu maketa manastira i on mi je preporučio da počnem da se bavim i izradom ikona i sve je tako krenulo“.

Osim maketa manastira i ikona, u potražnji su naročito tokom letnjeg perioda, fontane, ali i makete kuća.

„Jedan čovek iz mog sela koji živi u inostranstvu želeo je da maketu svoje kuće odnese tamo i da je pokaže svojim prijateljima. Za izradu tih maketa potrebno je dosta vremena i truda kako bi se stiglo do krajnjeg cilja. Meni su najveća pomoć i podrška otac i majka. Otac je inače po profesiji građevinski radnik i onda mi on pomaže u sklapanju nekih delova maketa“, kaže on.

Ostavili smo Aleksandra u njegovoj radionici kako bi završio započete radove. S obzirom da počinje sezona slava, biće dosta posla, a tokom ovog perioda najtraženije su ikone i kutije za piće.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.