VOX POP: Park mira "štiti" građane na Severu

Nakon nekoliko medijskih najava i diplomatskih aktivnosti između Beograda i Prištine, uz posredovanje predstavnika EU, aktuelizovalo se pitanje Parka mira. Kosovska strana najavljuje uklanjanje, kako ga oni nazivaju “barikade”, dok srpska strana u najvećoj meri ćuti, za razliku od prošlogodišnjih najava da je Park mira nastao kao dogovor sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem, te da se neće uklanjati, odnosno ukloniće se samo onda kada se Srbi sa tim slože. Danas smo pitali građane Severne Mitrovice šta misle o Parku mira, te najavama da bi uskoro mogao biti uklonjen. Većina građana Severne Mitrovice smatra da ovaj Park, ili barikada, predstavlja "određenu dozu sigurnosti", te da njegovo uklanjanje može pogoršati već loše bezbednosto stanje u tom delu grada, pozivajući se na seriju nedavnih incidenata koji su pogodili ovaj grad, a da, ukoliko bi se uklonio, treba da ga čuvaju "jake snage bezbednosti". Oni prepoznaju glavni most i deo grada u njegovoj neposrednoj blizini kao glavno žarište incidenata i kao jedan od najnebezbednijih delova grada.

"Lično mislim da neće doprineti stabilizaciji. Mislim da bi pre svega sklanjanjem parka mira, ili bilo kakve barikade koja tamo stoji, dovelo, do veće zabrinutosti naroda na Severu," rekao je jedan sugrađanin u današnjoj anketi. On smatra da bi uklanjanje parka mira "donekle poljuljalo" poverenje građana u KFOR i KPS, te da, ukoliko bi se park mira i uklonio, po njegovom mišljenju, trebalo bi most "zatvoriti za saobraćaj i legitimisati one koji prelaze".

"Taj most treba zatvoriti za saobraćaj. Treba legitimisati sva ta lica koje prelaze preko mosta i naravno pretresati da se ne desi kao što se skoro desilo našem sugrađaninu da bude izboden ispred mosta," dodao je ovaj mladić

Na naše pitanje da li Park mira doprinosi bezbednosti u Severnoj Mitrovici jedan od sugrađana je rekao:

˝Da doprinosi, jer ukoliko bi pustili saobraćaj, onda to ne bi bilo dobro po srpsko stanovništvo na Severu.˝

On je takođe dodao da je zabrinut spekulacijama i najavama o uklanjanju Parka mira i naveo da bi uklanjanje direktno uticalo na bezbednost.

˝Čuo sam i iskreno brinem, brine me kao Srbina na Kosovu, ukoliko vidimo kompletnu situaciju, mislim da bi samo pogoršalo bezbednost.˝

Jedan od prolaznika je sa nevericom prihvatio pitanje, te rekao da ne veruje da će doći do uklanjanja Parka mira i da su to samo "priče".

˝Idu priče da hoće, ali mislim da od toga nema ništa, da će tako da ostane," rekao je ovaj sugrađanin.

Bilo je i onih koji ne veruju da je Park mira "zapravo park mira", kao i da treba da prođe određen vremenski period da bi to na kraju i postao:

˝Mislim da je ovo još sveže i da tek treba da prođu godine i godine da se situacija ovde sredi, da taj park mira trenutno nije park mira i tek treba da prođu godine da bi to bio pravi park mira.˝

Jedan od ispitanika je izrazio nezadovoljstvo zbog uklanjanja prethodne barikade koju su postavili građani Severne Mitrovice, kao i “popuštanja” srpskih organa, mada, kako je on naveo, ni sam Park mira ne garantuje “nikakvo obezbeđenje mira i stabilnosti” na Severu Kosova:

˝Mislim da posle sklanjanja one barkade koju su postavili građani Kosovske Mitrovice i daljih popuštanja koje vrše razni organi Republike Srbije, ni on (park mira, prim.red.) kao svoju funkciju nema nikakvo obezbeđenje mira i stabilnosti na Severu Kosova.˝ 

˝Dobro je ipak imati Park mira, nego osloboditi most i pustiti saobraćaj, jer svaki put kada se puštao saobraćaj, kada su Albanci sa južne strane ušli na severni deo grada, došlo je do nasilja, problema i do eskalacije sukoba,˝ dodao je on.

Jedna sugrađanka je rekla da Park mira predstavlja “određenu dozu” sigurnosti, te da on “štiti” građane na Severu, a da trenutno uklanjanje Parka mira ne bi bilo dobro ni za jednu, ni za drugu stranu:

˝Trenutno mislim da ni za jednu, ni za drugu stranu, ne bi bilo dobro s obzirom na to da se u poslednje vreme često javljaju incidenti koje ne mogu da spreče naši nadležni, a samim tim, taj Park mira, mislim da je neka linija i podela grada – severnog od južnog.˝

Za jednog sugrađanina, uklanjanje, ili ostanak "parka mira" nije imalo značaj: "Meni je svejedno sa parkom, ili bez njega," rekao je on.

Naš reporter je naišao na prolaznika koji je prvi put došao u Severnu Mitrovicu. Njemu, po sopstvenom priznanju, nije jasna slika koju je zatekao u blizini glavnog mosta. On je rekao da je “frapiran”, te da mu “nije jasna situacija”, dodavši da su ovde “svi izmanipulisani” i da narod “ne živi normalnim životom”, kao i da narod “ne treba” da sluša političare koji se ne bave interesima građana, već rade samo za sopstveni interes.

˝Ja sam iz Beograda i prvi put sam u Kosovskoj Mitrovici, došao sam sinoć i frapiran sam, ovaj, prosto apsurdom koji vlada u ovom gradu, nikad nisam bio – znao sam neke osnovne stvari, ali taj most mi je šou program. Mi smo ovde došli iz pravca Skoplja, prešli smo onaj drugi most, kod onog tržnog centra sa druge strane i onda kao znamo taj severni deo, srpski. Kad smo prešli, pa onde na kraju ulice, neka barikada sa zemljom, pa smo mi kao oko toga prešli. A ovaj most, mi smo sreli sinoć čoveka koji nas je odveo. Prvo civilna zaštita u ovom kontejneru, to mi nije jasno, onda sa druge strane, izlomljen asfalt, pa žardinjere, mislim, koga bre, ono….ja imam utisak da su svi ovde izmanipulisani i da se ne živi pravim životom, znači kao neki park, koji je kao neki park mira, a nije park, nego barikada na mostu, taj izlomljen asfalt isto ide u smislu toga da ne može da se pređe preko mosta, taj kafić Dolče vita koji je prvi na udaru, ta civilna zaštita, pa auti neki, policije neki, koja kao…Mislim ono, sumanuto i mislim da se ljudi ovde ne bave normalnim životom, nego su izmanipulisani, da je stalno frka, ovo ono i ti me sad pitaš o tome, a ja bih ti pre pričao o aktivizmu, o tome kako treba od… politiku iz normalnih života, tako što su političari mahom kulovi, koji se ne bave interesima nas, građana, nego se bave interesima – kako prosto te vladajuće strukture da ostanu na vlasti i da uzimaju i dalje puno para,˝ naglasio je ovaj mladić kojeg smo prepoznali kao poznato lice sa radija i TV B92 .

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.