Vlast u Srbiji inkriminiše kritičare, pritisak se jako dobro koristi

Pritisak na novinare ostavlja i teže posledice od napada i njega “veoma dobro koriste” grupe, botovi i predstavnici vlasti, kaže Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski kaže da u najvećim medijima, uključujući javni servis, nema slobode izražavanja svih društvenih grupa i pojedinaca, kao ni distance od centara moći.

Govoreći o izveštaju Reportera bez granica, po kojem je Srbija najgora od zemalja bivše Jugoslavije, Veljanovski naglašava da indikatori koji govore o slobodi medija zapravo govore o slobodi društva.

“To je praktično ocena da Srbija nije uradila ništa od onoga što je trebalo da uradi u poslednjih 20 godina od demokratskih promena, ako su stvarno bile demokratske”, rekao je on u emsiji Da razumemo na N1.

Đurić navodi da Regulatorno telo za elektronske medije ne ispunjava ono što se očekuje i da ne vidi kako to može da se promeni.

“Čini mi se da REM pre svega ne obavlja svoj posao kako treba. Ne služi svrsi, i to se veoma lako vidi kroz primere rijalitija i odnosa prema određenim komercijalnim televizijama”, rekao je Đurić.

On ističe i da je materijalni položaj novinara gledajući takav da sve više rade duple poslove.

Veljanovski kaže da ima utisak da je REM “neka vrsta servisa medija koji su servis vlasti”, da nije dovoljno kritičan prema njima i ne sankcioniše njihove greške.

Govoreći o privremenom nadzornom telu za medije, kaže da ono ne može ništa da sankcioniše, ali može da bude delotvorno za neki naredni period.

“Mi ćemo napraviti izveštaj u kom ćemo reći sve šta smo uočili, i to se nekima neće dopasti. Ja se nadam da je to nekakav mali korak unapred”, rekao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.