Vlada Kosova želi Euleks kao savetodavnu misiju

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

"Ova pomoć treba da ima nadzorni i savetodavni karakter sa posebnim fokusom na sever Kosova", kaže se u dopisu u kome je iznet stav vlade. "U tom smislu Vlada Kosova predlaže da se nova misija zove Savetodavna misija za red i zakon na Kosovu i da mandat ove misije počne 15. juna 2014 godine i da se završi 31. decembra 2015", kaže se u dopisu vlade upućenog Briselu.

Vlada Kosova je Evropskoj uniji predstavila svoj stav u vezi sa strateškom revizijom misije Euleks-a, iznevši i predloge u vezi ovlašćenja i funkcionisanja nove misije za vreme trajanja njenog mandata, čak i u vezi imena koje treba da nosi. Predlog Vlade je da se zove Savetodavna misija za red i zakon. 

"Koha Ditore" je nabavila dokument na osam strana koji je u januaru poslat zvaničnom Briselu. 

U njemu se ocenjuje da se stanje na Kosovu poslednjih godina promenilo i da sada postoji nova stvarnost po pitanju vladavine zakona. Institucije su izrazile spremnost da preuzmu nadležnosti koje su bile u okviru sadašnjeg mandata Euleks-a.

A po pitanju strukture i ostalih pitanja predviđenih revizijom vlada u dopisu kaže da se kosovske institucije slažu da postoji nova stvarnost na Kosovu i da ova stvarnost i definiše oblasti u kojima je pomoć misije EU neophodna. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.