Vlada Kosova očekuje da Srbija plati dug za struju na severu

Izvor: Koha/RSE (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova tvrdi da će u budućim pregovorima sa Vladom Srbije u Briselu tražiti nadoknadu materijalnih sredstava računa za struju srpskih stanovnika u četiri severne opštine u zemlji.

Na ovakvo rešenje Vlada je upozorila nakon objavljivanja činjenice da od kraja nedavno završenog rata na Kosovu – 1999. godine – građani severnog dela Kosova – potrošači u opštinama Leposavić, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan – nisu plaćali račune za utrošenu električnu energiju i da su ovi dugovi bili naplaćivani građanima iz drugih delova Kosova.

Prema zvaničnim podacima, oko 8 miliona evra godišnje ili, ako se računa od kraja rata – oko 140 miliona evra potrošili su građani ovog dela, dok su ovaj iznos platili potrošači drugih delova Kosova.

Četiri opštine na severu Kosova gde su Srbi većina, tokom godina – funkcionisale su van pravno-ustavnog sistema Kosova.

Ministar za ekonomski razvoj, Valjdrim Luka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da nije fer da se električna energija koju su potrošili potrošači na severu naplaćuje potrošačima u drugim regionima. 

"Vlada nema budžetskih načina da vrati sredstva za račune, jer su to gubici koje su uzrokovali građani na severu i sada kao vlada moramo da tražimo nadoknadu tih gubitaka. Naše je pravo da tražimo od Srbije nadoknadu," rekao je Luka.

"Realno, ovde su uključeni ne samo neplaćeni računi sa severa, nego i takse za prenos koje su se u ime Kosova uzimale 16 godina. Dakle, sve ovo ćemo uključiti u pregovore i, ako ne uspemo u pregovorima da ubedimo Srbiju da nadoknadi te gubitke, onda ćemo to tražiti u drugim oblicima, kao što su oblici arbitraže," kazao je Luka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.