Vlada Kosova nije mogla da ispoštuje rok za predaju predloga budžeta za 2020. Skupštini

Budzet digitron
Foto: Pixabay

Uprkos zakonskom roku koji za predavanje predloga budžeta kosovskoj Skupštni za 2020. godinu predviđa 31. oktobar, budžet kosovske vlade još uvek nije prosleđen najvišem zakonodavnom telu, prenosi Zeri.

Odlaganje formiranja institucija i neuspeh koalicionih pregovora Samoopredeljenja i LDK, doveli su do toga da dođe do kašnjenja u proceduri za usvajanje predloga Zakona o budžetu.

Savetnik ministra finansija u ostavci, Ljuljzim Rafuna (Lulzim Rafuna) rekao je za Zeri da je vlada pripremila budžet, ali da nije mogla da ga pošalje skupštini u predviđenom roku, budući da je kosovska skupština do juče bila raspuštena. Međutim, iako budžet nije prosleđen skupštini, Kosovo se još neko vreme neće suočiti sa budžetskom ili finansijskom krizom.

„U januaru i februaru neće biti problema. Ukoliko formiramo skupštinu, možemo, na osnovu odluke Skupštine, trošiti ovogodišnji budžet i u martu mesecu sledeće godine. Problemi će nastati ako Skupština do marta ne odobri budžet. U tom slučaju, od aprila će sva sredstva, osim onih predviđenih za javni spoljni dug, biti zamrznuta“, objašnjava Rafuna.

Međutim, kosovska skupština je juče konstituisana kada su verifikovani mandati poslanika i izabran novi predsedavajući skupštine – član predsedništva LVV i bivši šef poslaničke grupe LVV Glauk Konjufca. Uz Konjufcu, izglasano je i petoro zamenika predsedavajućeg – Memli Krasnići, Kuštrim Šalja, Arberije Nagavci, Fikrim Damku i Slavko Simić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.