Visoki Dečani: Neko bi da izbriše manastir i sa geografske karte

Manstir Visoki Dečani
FOTO: Printscreen/Google maps

„Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi“, oglasio se manastir Visoki Dečani nakon pisanja KoSSev portala da je oznaka za lokaciju manastira na Google maps-u još jednom pomerena i to svega nekoliko kilometara od prave lokacije.

Ukoliko sada pokušate da pronađete manastir Visoki Dečani na Google mapi, videćete da je lokacija pomerena do kružnog toka u Dečanu i da na njoj stoji upitnik.

„Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESCO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije“, poručuju iz Visokih Dečana.

Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se, kako navode, pokazuje da jedan manastir može „preko noći da bude izbrisan sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta“.

„Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Kosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv kos. albanskog hotela koji je 4 km dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečane“, podsećaju.

Sigurni su da se ne radi o slučajnoj grešci, „već o otvorenoj provokaciji“, posebno imajući u vidu prethodne primere.

„A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi“, dodaju iz manastira, bez iznošenja drugih navoda.

Iz Visokih Dečana poručuju da posetioci teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne vlasti „uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESCO-a“.

„Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a. To sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru“, poručuju.

Manastir Visoki Dečani se suočava ne samo sa kontinuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni istorija manastira, već se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape, da ne pominjemo četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista

Iz Visokih Dečana navode da je sve to pokazatelj stepena ugroženosti manastira, ali i cele baštine SPC na Kosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite „od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji 7 vekova“.

Kako je moguće promeniti lokaciju i šta je rešenje

Iz IT tima zaduženog za Google nalog manastira Visoki Dečani, danas je rečeno za KoSSev da pretpostavljaju da je do promene lokacije u prošlosti, ali i sad došlo usled toga što je sa velikog broja naloga stigla prijava da je navodno manastir na pogrešnoj lokaciji, na šta Google ne zna kako da reaguje i usled čega uklanja manastir sa mape ili ga stavi pod upitnik.

Međutim, kako navode, za tako nešto je potrebno da veliki broj Google korisnika prijavi da se objekat nalazi na pogrešnoj lokaciji.

Vladimir Vučković, jedan od osnivača IT kompanije „W3Lab“ u Kosovskoj Mitrovici, pojasnio je za KoSSev da je s ciljem trajnog rešavanja problema neophodno da se manastir obrati Google podršci i upozna ih sa problematikom kroz Google Maps Help forum.

„Nakon toga, potrebno je kreirati Google My Business profil za manastir, i vlasnik profila bi postao jedini pravi vlasnik te lokacije na mapi“, naglasio je Vučković navodeći da bi se u ovom slučaju sprečilo pomeranje pina na mapi, odnosno zloupotreba predlaganja lokacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.