Veto Španije zbog Kosova? "Ni veto, ni potpisi sa Balkana"

18:00 – Bugari demantovali: "Ni veto, ni potpisi sa Balkana"

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt Deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, javio je Tanjug. Tekst nacrta deklaracije odobren je na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu i prosleđen je "zemljama" Zapadnog Balkana "na uvid", javio je Tanjug. Upravo zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na Deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju jednostrano proglašenu nezavisnost Španija ne priznaje, došlo se do kompromisnog rešenja da Deklaracija bude usvojena samo od strane zemalja članica EU, a ne u formatu 28 + 6 partnera sa Zapadnog Balkana, javila je ista agencija. 

"Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate," rekla je Tanjugu portparolka stalnog predstavništva Bugarske pri EU, Genoveva Červenakova.

Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju se "države" Zapadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Prvi deo Deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

"Postoje tri dela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkana, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti," izjavila je ministarka Bugarske za predsedavanje Savetom EU, Ljiljana Pavlova.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je, navodi Tanjug – Rahoj svoje učešće na samitu uslovio potpunom "skrajnošću" predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme reč, niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

15:32 – Veto Španije zbog Kosova – Rahoj neće potpis uz Haradinaja

Španija je stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofjii, piše španski "Pais", a prenosi B92.

Kako se navodi, razlog nije spoljna politika EU, već je cilj da se "ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova", čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izvora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova. 

Premijer Španije će tako biti prisutan samo tokom radne večere sa ostalim liderima zemalja članica EU, koja je zakazana prvog dana Samita. 

Ove informacije su potvrdile najave da će Brisel imati problema sa organizacijom prvog samita EU – Zapadni Balkan u poslednjih 15 godina, zbog čega su bile najavljene i "protokolarne egzibicije", kako bi sve strane bile zadovoljne. 

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU, ali su Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka bile "spremne da prihvate zajednički tekst deklaracije, ukoliko se Španija ne pobuni". 

Prema informacijama lista, španska diplomatija je svoju konačnu odluku saopštila još prošlog četvrtka. 

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično to što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate. 

"To nas brine", rekao je Rahoj. 

Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će "imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji", kao i da je "zapretio da neće doći zbog Kosova". 

Podsetimo, Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija. 

Španija je u januaru dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

B92


KoSSev: Što se Srbije tiče, prema poslednjim dostupnim informacijama, još uvek nije poznato ko će da predstavlja zvanični Beograd na ovom događaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.