Velika Hoča: Vinogradari se nadaju dobroj berbi

Foto: Radio Goraždevac

Velika Hoča je poznata po kvalitetnim sortama grožđa i vina. Uzgojem vinove loze bavi se oko 50 domaćinstava. Vinogradari iz ovog kraja se nadaju dobroj berbi.

Prvi grozdovi se, prema rečima domaćina RTK2, beru od 5. septembra, dok‚ berba „Smederevke“ koje ima najviše, započinje od 30. septembra. Pod zasadima vinove loze je oko 40 hektara zemljišta, od kojih je 8 hektara u vlasništvu manastira Visoki Dečani.

Dimitrije Micić je svoj vinograd zasadio davne 1973. godine. Pod zasadom vinove loze ima 70 hektara, gde uspeva nekoliko sorti grožđa.

„Ovaj vinograd sam sam posadio, sve ovo sto vidite sve sam ja napravio. 90% je smederevka, imam malo gama, dva tri čokota ranke, da se pojede, koja sazri u julu i avgustu, a smederevka se bere u oktobru“, kaže Dimitrije Micić iz Velike Hoče.

Posla u vinogradu ima tokom cele godine, kaže Dimitrije, i ističe da je rod grožđa izuzetno dobar.

„Od svake poljoprivrede najviše posla ima u vinogradu. Vinograd se kopa tri puta, tri puta se ore, prska se tri puta, dva puta se plevi, skida se viška… Tako da za vinograd ima cele godine posla, čak i kad se obere. Čovek treba da ima bačvu, da ima kazan, i treba da proda, ako ne može da se proda ukisne, a ako se proda, to je dobro“, priča Dimitrije Micić.

Micić objašnjava šta pogoduje vinogorju u Velikoj Hoči.

„Mom vinogradu pogoduje i jedno i drugo. Mom komšiji je, recimo, suva zemlja pa mu više pogoduje kišni period, čim padne kiša, vinograd se odmah oporavi. Ovde su izuzetno, izuzetno pogodni uslovi za gajenje vinove loze“.

A evo u čemu je tajna kvalitetnog vina?

„Tajna je u održavanju sudova, imati dobro bure, ne može da bude bure od bagrema ili vrbe, mora da bude beli hrast i pranje sudova. Vino se održava pretapanjem. Da se toči vino i da nalegne talog, onda je to čistokrvno vino. Vino je dobro ako sladi, ako gorči“, objašnjava Dimitrije.

Mnogi domaćini koji su se odselili iz Velike Hoče ne dozvoljavaju da se njihovi vinogradi zaparlože, već ih daju u zakup.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.