Velika Hoča: Krst vraćen na svoje staro mesto

 

Velika Hoča, spomen-obeležje
Foto: Olivera Radić

Danas je u Velikoj Hoči ponovo postavljen krst na spomen-obeležju u znak sećanja na Srbe koji su stradali tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji.

Osvećenju krsta prisustvovali su predstavnici Privremenog organa, ali i učenici, nastavno osoblje i direktor O.Š. „Svetozar Marković“, iz Hoče javlja Olivera Radić.

Izradu novog krsta finansirao je manastir Visoki Dečani i italijanska humanitarna nevladina organizacija „Amici di Decani“.

Krst je do sada tri puta bio uništavan, kao i jarbol sa zastavom Republike Srbije, a poslednji put 7. marta.

„Rušenje krsta nije samo protiv nas koji ovde živimo, to je protiv naše vere. Tri puta su skidali jarbol sa zastavom, ta zastava je simbol naše države, to im smeta“ – rekao je  Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na teritoriji opštine Orahovac Negovan Mavrić.

Velika Hoča se nalazi 6 km jugoistočno od Orahovca i oko 25 km od Prizrena. Jedno je od najstarijih naselja u Metohiji koje se pominje još u poveljama Nemanjića. Osim bogatog vinogorja, ovo selo je poznato i po ogromnom kulturnom nasleđu. U malom selu nalazi se 13 crkava iz srednjeg veka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.