Veče u čast najvećeg boema Mitrovice i Zvečana

Foto: Radio Kontakt plus

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” otvorena je izložba radova učesnika dvodnevne likovne kolonije u znak sećanja na čuvenog zvečanskog boema Slobodana Zlatkovića Bobija.

Miljana Dunđerin iz PKC „Akvarijus“ istakla je na otvaranju izložbe u sredu da sve što se dešavalo protekla dva dana u „Akvarijusu“, ne bi postojalo da nije bilo upravo Bobijeve ideje.

“Mi smo samo jedna vrsta protočnog bojlera za sve ono što je nastalo. To je njegova ideja, njegova energija, emocija koju je on širio oko sebe. I dve i po godine nakon smrti on i dalje živi, i retko možete sresti čoveka da ne priča o njemu pozitivno, mada moram reći da je imao izuzetno prgavu narav, umeo je da bude jako nezgodan, da naljuti čoveka, ali suština njegovog bića je da je uvek bio iskren i mislim da mu je to nešto najlepše,” kazala je Miljana Dunđerin.

Pre otvaranja kolonije, Bobiju u čast svirao je maestro na gitari Petar Rakić.

„Bobi je u stvari voleo bluz i preko bluza je zavoleo džez, slikarstvo i uopšte umetnost,“ rekao je Rakić.

Za Bobija ga vezuju brojne uspomene – svirali su zajedno mnogo puta, a Rakić otkriva da je Bobi, iako je svirao gitaru, u stvari duboko u sebi osećao bluz.

“Imao je garnituru od 12 malih usnih harmonika, pikolo, koje su namenski za bluz. Samo je par puta svirao i mislim da je taj bluz svirao za sebe. On je bio jedna velika boemčina, izuzetno sam ga voleo i poštovao zbog toga. Uvek je imao razumevanje kada je muzika u pitanju,” rekao je Rakić.

Prema njegovim rečima, Bobi jeste imao razumevanja za muziku, ali ne i za aktivno bavljenje njom.

Međutim, dodaje, sve i da nije svirao, dosta je što je od prvog “Jazz and blues” festivala uvek bio uključen u organizaciju, kod njega su dolazili svi učesnici, spremao im je ručak, družio se sa njima i sve to je ostavljalo poseban utisak na sve goste, kako domaće, tako i strane.

“Jedan je bio Bobi. Ne znam ima li u Mitrovici još jedna takva boemčina kakva je on bio,”   zaključio je Rakić, koji je odsvirao dve kompozicije iz, kako kaže, ‘njihovog vremena’, kao izraz ličnog poštovanja, i zbog džez festivala, ali prvenstveno zbog samog Bobija.

Kolonija je počela sa deset, a završena je sa 16 umetnika iz raznih krajeva – studenata Fakulteta umetnosti, svršenih studenata….

Većina učesnika ga nije ni poznavala, ali su na osnovu priča koje su čuli o njemu napravili svoja dela. I sva su prosto prožeta Bobijem.

Veče je na pravi način zaokruženo koncertom kraljevačkog benda Burns.

Pokretač same likovne kolonije je upravo Slobodan Bobi Zlatković. Kolonija je zaživela 2010. godine sa ciljem da okupi mlade studente kako bi im se pružila prilika da stvaraju i van fakulteta.

Ovo je osma po redu likovna kolonija, Bobi je doživeo pet, a bez njega do sada su organizovane tri, a sve to zahvaljujući Miljani Dunđerin, koja nije želela da njegova ideja ode u zaborav, a samim tim ni sećanje na njega.

Slobodan Zlatković Bobi preminuo je 12. maja 2016. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.