Uskršnje čestitke zvaničnika o miru, solidarnosti i zajedništvu

Rimokatolička crkva i hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Uskrs. Ove godine Uskrs se obeležava u vreme pandemije virusa korona. Čestitke vernicima šalju zvaničnici iz Beograda i Prištine.

Jevtić: „Da Vaskrs podseti na solidarnost i zajedništvo“

”Neka radost Vaskršnjih praznika bude večno prisutna među vama”, poručuje u svojoj čestitki sveštenstvu i vernicima Rimokatoličke crkve, ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Jevtić je izrazio nadu da će Vaskrs sve ljude dobre volje podsetiti na solidarnost, zajedništvo i brigu o onima kojima je podrška i pomoć najpotrebnija u teškim vremenima koje upravo sada svi proživljavamo.

”Radujući se pobedi života nad smrću, želim da vas radost Vaskrsa krepi i osnažuje. Hristovo vaskrsenje poručuje u svom jedinstvenom značenju da svi istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći nadu da nam predstoje bolji dani“.

Okrenuti neprolaznim vrednostima, prevaziđite sve prepreke koje su pred nama, kako bi Vaskrs dočekali u duhovnom miru, dodao je Jevtić.

Osmani: „Da se u ovim izazovnim vremenima sačuva vera“

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, čestitala je danas Uskrs vernicima rimokatoličke veroispovesti.

U objavi na Fejsbuku poručila je da „ovaj praznik koji simbolizuje u hrišćanskoj tradiciji vaskrsenje predstavlja obnavljanje nade i povratak ljudskim vrednostima“.

Poručuje da se nažalost ove godine praznik obeležava u drugačijim okolnostima – kada je celo čovečanstvo usmereno ka problemima zbog globalne pandemije, te zato poziva sve građane – „da u ovim izazovnim vremenima sačuvaju veru, pronađu nadu i poštuju uputstva zdravstvenih ustanova“.

Kurti: „Zapalimo sveću u nadi da će doći bolji dani“

Čestitku je vernicima uputio i kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti.

„Danas hrišćani na Kosovu i širom sveta proslavljaju Uskrs i vasrkrsenje Isusa Hrista. U ovim teškim vremenima potrebno je da hrabrost savlada strah, a nada očaj“, poručio je Kurti.

„Zapalimo sveću u nadi da će doći bolji dani, Srećan Usrkrs“, poručio je Kurti.

Đurić: „Učinimo, sve što je u našoj moći, da nam praznična radost bude čista i potpuna“

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, čestitao je praznik, beogradskom nadbiskupu i mitropolitu, Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i svim vernicima rimokatoličke veroispovesti, a posebno katolicima na Kosovu i Metohiji.

„Dan Hristovog vaskrsenja je vekovno najsnažnije nadahnuće koje nam donosi nadu i radost i koje nas neprestano inspiriše na dobra i plemenita dela. Praznik nad praznicima i njegova poruka su središnje mesto hrišćanske vere. Uskrs je simbol pobede života nad smrću, a istinom novog rađanja u nama uvek i iznova vaskrsavaju naša vera, ljubav i nada“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Pozvao je da se „podsetimo u predstojećim danima univerzalnih hrišćanskih vrednosti posvećenih miru, razumevanju, toleranciji i poštovanju“.

„Učinimo, dakle, sve što je u našoj moći, da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom vaskrsenju“.

Vučić: „Želim da ovo vreme samoće iskoriste kako bi se okrenuli unutrašnjim neprolaznim vrednostima i molitvama“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, takođe je uputio uskršnju čestitku beogradskom nadbiskupu i metropolitu Stanislavu Hočevaru i svim hrišćanskim vernicima koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru.

„Vama i svim hrišćanskim vernicima koji slave Usrks, upućujem najsrdačnije i iskrene čestitke sa željom da vam ovaj radosni praznik donese svako dobro od Boga.

U ovim teškim vremenima velikih iskušenja za ceo svet, hrišćanska zajednica dočekuje svoj veliki praznik u razdvojenim domovima, bez svojih najbližih, dok su neki izgubili članove porodice i bliske prijatelje.

„Zato Vama lično i svim vernicima koji danas slave Uskrs, želim da ovo vreme samoće iskoriste kako bi se okrenuli unutrašnjim neprolaznim vrednostima i molitvama za sve one koji nisu više sa nama, kako bismo svi zajedno u dobrom duhu zajedništva i sloge i u ovoj nevolji sa nadom dočekali Uskrs uz najbolje želje za mir, ozdravljenje i duhovno blagostanje“, kaže se u čestitki predsednika Vučića.

Pročitajte još:

Vernici katoličke veroispovesti danas proslavljaju UskrsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.