„Uzbuna“ i „panika“ u naslovu, profit i klikovi ispred interesa i informisanja javnosti

Netačno vest kontakt plus
FOTO: Printscreen/Srbija Danas

„UZBUNA U ZVEČANU: Ljudi u panici, stigla policija, Priština šalje specijalnu jedinicu“ – po naslovu jednog od beogradskih tabloida može se zaključiti da se obistinila često ponavljana najava o „napadu“ specijalnih jedinica Kosovske policije na Sever Kosova. Međutim, razlog za „uzbunu“ i „paniku“ bio je potpuno drugačiji od onoga što bi se naslutilo po naslovu, piše Radio Kontakt Plus.

Vest se ticala pronađene eksplozivne naprave na gradilištu u zvečanskom selu Grabovac. Radnici su prijavili slučaj, a mediji napravili novi koji u trenutnim uslovima može da uznemiri javnost, konstatuje ovaj medij.

Naslov vesti objavljen je u jeku iščekivanja završetka procesa preregistracije na „RKS“ tablice, koje ima posebnu težinu posle 31. jula, višečasovnih sirena i barikada na Severu Kosova, ali i poruka iz Beograda o navodnim planovima kosovskih vlasti da oduzimaju vozila koja nisu preregistrovana.

Profit i klikovi su ispred informisanja, a novinarstvo(?) na krivom putu – objašnjava novinarka Milica Stojanović Kostić.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.