Uskoro Vidovdanske svečanosti, najavljena izložba slika Cileta Marinkovića

izložba slika Cileta Marinkovića
FOTO: Dom Kulture Gračanica

Vidovdanske svečanosti organizuju se i ove godine od 1. do 28. juna, u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na KiM-u imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima, kojih je ove godine 36.

Organizator, Dom kulture u Gračanici, najavio je da će princ Filip Karađorđević 1. juna u 20.00 časova otvoriti Vidovdanske svečanosti, ali i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića.

„Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji će u Gračanici obeležiti pedesetu godišnjicu stvaranja“, naveli su organizatori.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je preko 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

Takođe, 1. juna biće otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će uzeti učešće istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva – Vladislava Vanja Čolić iz Vinče, Lazar Marković iz Novog Sada, Aleksandar Dević iz Niša, Duška Radović iz Pariza, Kristina Panajotov iz Beograda, Vladislav Šešlija iz Novog Sada, Anastasija Asi Tonova iz Velikog Trnova, Nevena Popović iz Beograda, Divna Vasiljević iz Kosovske Mitrovice i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Kompletan program Vidovdanskih svečanosti možete pronaći ovde.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za KiM, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.