Uskoro odluka o novom mandataru

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ustavni sud Kosova je razmotrio zahtev predsednice Jahjage da se razjasne članovi Ustava Kosova u vezi sa određivanjem mandatara za sastav nove vlade Kosova. Sud je doneo odluku koju će saopštiti narednih dana.
 
Ustavni sud je razmotrio slučaj KO103/14 koji je podnela predsednica Kosova, u vezi sa razjašnjenjem usklađenosti člana 84 (ovlašćenja predsednice), stav 14, sa članom 95 (izbor vlade) Ustava Republike Kosova. Odluka Ustavnog suda biće saopštena narednih dana”, saopštio je Ustavni sud.
 
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je razjašnjenje Ustava, u delu koji se odnosi na njene odgovornosti, kako bi znala kome da ponudi mandat za sastav buduće vlade, nakon izbora održaniih 8. juna.
 
Ovo pojašnjenje je zatraženo nakon što su opozicione partije, DSK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Pokret za Kosovo Fatmira Ljimaja, postigle dogovor o formiranju skupštinske većine i Haradinajem madatarom, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredeljenje, iako je na izborima pobedila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. 
 
Gazeta express piše da će Predsednica mandat najpre ponuditi prvoj partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima, Tačijevoj DPK. Ukoliko on u roku od 15 dana ne formira vladu, Predsednica počinje konsultacije sa političkim partijama koje imaju skupštinsku većinu, a u ovom slučaju to je koalicija čiji je Haradinaj kandidat za premijera, piše Expreš.
 
U Ustavu piše da ukoliko se vlada ne izabere ni u drugom pokušaju, onda Predsednica raspisuje nove izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.