Uskoro lokalni tender za izvođenje radova na Ibarskom mostu

Kancelarija Evropske unije raspisaće uskoro lokalni tender za izvođenje radova na takozvanoj revitalizaciji glavnog mitrovičkog mosta, najavio je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini – Samuel Žbogar u današnjem ekskluzivnom intervjuu za KoSSev. 

"Prema odredbama sporazuma o slobodi kretanja, Evropska unija je preuzela odgovornost za revitalizaciju mosta i okoline. Uskoro ćemo raspisati lokalni tender za izvođenje radova na mostu," rekao je Žbogar.

On je, takođe, objasnio kako bi most trebalo da izgleda nakon što se za osam meseci, kako je planirano, bude uklonila ograda koja sada okružuje glavni most na Ibru. 

"Kako stvari stoje, most će, pored pešačkog prolaza, imati biciklističke staze i klupe. U blizini mosta su planirane i dve kružne raskrsnice – severno i južno, košarkaški teren, rekonstrukcija čitavog područja sa drvećem, popločavanje i osvetljenje duž nasipa. Pored toga, planirano je i dečje igralište. Dakle, pored mosta biće dosta objekata koje će građani sa obe strane mosta neposredno da koriste," objasnio je on.

Na pitanje da li je za njega Kosovska Mitrovica jedan ili dva grada, Žbogar kaže:

"Jasno je da su dve opštine sada u Mitrovici." 

On, međutim, smatra i da bi cilj ovih opština trebalo da bude stvaranje uslova u kojima opštinske granice neće predstavljati prepreku za saradnju i interakciju ljudi sa obe strane mosta.

Na pitanje zašto je čitav proces tzv. revitalizacije mosta bio malo vidljiv u javnosti i zašto su se odluke i planovi o tome donosili, kako javnost i na severu i na jugu ima nepodeljen utisak – daleko od njenih očiju, predstavnik EU na Kosovu je odgovorio: 

"Sporazum u vezi sa revitalizacijom mosta postignut je u kontekstu jednog od sporazuma dijaloga –  dogovora o slobodi kretanja. Kao i kod drugih sporazuma, pregovori se odvijaju u Briselu. Ovo je izbor i srpskih i kosovskih vlasti. I kao princip, EU kao posrednik obema stranama ostavlja da tumače i objašnjavaju sporazum. Sa naše strane, mi smo javnost obavestili o početku radova na revitalizaciji."

On je istakao da će EU nastaviti da informiše javnost o svim važnijim događajima u vezi sa mostom i njegovom okolinom.

Glavni mitrovički most je 21. oktobra delimično zatvoren, šesnaest meseci nakon postavljanja Parka mira. Most je ograđen limenom ogradom. Takozvana revitalizacija mosta koju finansira Evropska unija, prema planu, trajaće do juna meseca 2016.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.