UNS: Otkriti ko preti redakciji KRIK paljenjem i ubistvom

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnju novinarima redakcije KRIK koja je upućena u Tviter poruci i traži od policije i tužilaštva da otkriju ko stoji iza reči da će „zapaliti i pobiti“ novinare, poručili su iz ovog Udruženja.

„Jednu smo poruku objavili jer je direktna pretnja. Takođe, indirektne pretnje i poruke uvredljivog sadržaja su stizale. Dobijamo ih mnogo. Zovu nas telefonom i psuju. Nemam utisak da je to organizovano, nego da se radi o nestabilnim ljudima na koje utiče ono što čuju u medijima. Bilo bi mi zastrašujuće da su pretnje koje stižu organizovane“, rekla je UNS-u novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

Udruženje novinara Srbije je zatražilo da policija i tužilaštvo u najkraćem roku pronađu osobu koja je poslala preteću poruku.

Naveli su i da će rezultate istrage pratiti preko Stalne radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara i Radne grupe za zaštitu novinara.

Podsetimo, zaposleni u KRIK-u, mreži koja izveštava o kriminalu i korupciji u Srbiji, dobili su prethodno pretnju smrću na svom Tviter nalogu.

Nakon što su objavili priču o šefu policije koji je naredio da se tajni snimak oca ministra Nebojše Stefanovića izbriše, osoba, koja se navodno zove Đorđe Pavlović, je na Tviteru napisala da će ih „sve zapaliti i ubiti”, preneo je N1 pisanje FoNet-a.

Istraživačka novinarka i zamenica urednika KRIK-a, Bojana Jovanović, rekla je za Mrežu SafeJournalists da je, prema njenom mišljenju, „razlog te pretnje tekst koji su objavili o tome da je sin predsednika Srbije, Danilo Vučić, menadžer jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, iako je pretnja napisana ispod drugog članka“.

„Povod za to je tvrdnja provladinih tabloida da se radi o napadu na predsednika i njegovu porodicu, što je definitivno posledica loše atmosfere u društvu koju stvaraju vlast i njeni mediji“, rekla je ona, prenosi dalje FoNet.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da su ovakve pretnje posledica bahatog i besnog ponašanja vlasti prema medijima.

„Istraživački novinari u Srbiji postaju meta svih vrsta besnih ljudi, koji od visokih državnih zvaničnika čuju da su novinari izdajnici. Ova pretnja mora biti sankcionisana, ali i svet treba da bude svestan problema sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji“, kazao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu – NUNS-u u osudi ove pretnje smrću i zahteva od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza nje, a o tome će informisati sve domaće i međunarodne aktere.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.