Uniforme sa amblemima UÇK-a u počasnoj straži ispratile ubijenog saborca, sa njima gradonačelnik Dečana i kosovski poslanici

Za jedne terorista, za druge heroj, pripadnik ONA-e, Beg Rizaj, sahranjen je danas na "memorijalnom kompleksu palih boraca" u Glođanu, što je već prethodno najavio i gradonačelnik Dečana, Rasim Seljmanaj, opisavši Rizaja "herojem bitke kod Kumanova", "junakom" i "najuglednijim borcem tri oslobodilačke vojske“. Ovaj aktuelni zvaničnik kosovskih institucija samouprave danas je rekao i da su Rizaj i njegovi "pali drugovi" – "mučenici nacije", te da albansko pitanje "nije rešeno". U mimohodu mnogobrojnih građana Dečana, pokraj odra Rizaja, u kulturnom centru u Dečanima, uniformisana lica sa amblemom UÇK "Oslobodilačka vojska Kosova" su sve vreme držala počasnu stražu, a pored gradonačelnika Dečana, počast su odali i pripadnici kosovske parlamentarne stranke Alijansa za budućnost Kosova (ABK): brat Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj, Donika Kadaj-Bujupi, Palj Lekaj, Time Kadriaj i Balji Muharemaj, ne i Ramuš, javljaju Koha i drugi kosovski mediji. Prisustvo unifomisanih lica sa amblemima UÇK je tako u javnosti ponovo istaknuto posle 16 godina od kada je ova oružana formacija i zvanično ugašena, a u jeku aktuelnog pojavljivanja ONA (Oslobodilačke nacionalne armije), koja na albanskom takođe ima skraćenicu UÇK. Za obezbeđivanje "bezbednog i sigurnog okruženja" i "vladavinu prava", po međunarodnim mandatima, pored kosovskih institucija, zaduženi su pre svega KFOR i EULEX, kao i UNMIK, iako je uloga ove poslednje misije drastično minimizirana. Međutim, od kada su tela ubijenih pripadnika ONA-e pre tri dana iz Makedonije dočekana kroz špalir crvenih zastava Republike Albanije na Kosovu, do danas, još se niko od zvaničnih institucija nije oglasio, osim samih poslanika ABK u kosovskoj skupštini i gradonačelnika Dečana koji danas zajedno sa mnogim kosovskim građanima odaju počast ubijenima u Kumanovu. Takođe, nema reakcija ni od zvaničnih predstavnika kosovskih Srba. Kosovski mediji već danima na naslovnim stranama izveštavaju o procesu dočeka tela ubijenih Albanaca, ponovnoj autopsiji, odavanju počasti, sahrani, tumačenju događaja iz Kumanova, prenoseći i česte izjave navodnih pripadnika ONA-e.

Sahrani koja je počela u 14 časova prisustvovao je velik broj građana, ne samo sa Kosova, već i iz Makedonije i Albanije, javlja Koha.

"Pad Beg Rize, našeg sugrađanina i jednog od najodlučnijih naših vojnika jedinice 'Crni orlovi' pokazuje da albansko pitanje  još uvek nije rešeno," rekao je danas gradonačelnik Dečana. 

A jedan od, kako su ga kosovski mediji predstavili, bivših komandanata UÇK, Husni Šaćiri, rekao je da je siguran da su danas "svi širom sveta – Dečani, Dukađini (Metohija, prim.red.) i Albanija," prenosi Kosovapress.

"Mi govorimo o momcima koji su uvek bili inspirisani ideologijom da reše nacionalno pitanje, ja to ne kažem, već njihova dela dokazuju ono što je 9. maja Beg dogovoriosa prijateljima. Kumanovo nije pod administracijom Kosova i Albanije, ali je albanska zemlja, a tog dana su se ove patriote borile na svojoj zemlji," rekao je Šaćiri.

Ostali ubijeni biće sahranjeni u Prištini u aleji heroja; autopsija i bez makedonske dokumentacije o prvoj autopsiji tela

Ostala osmorica ubijenih kosovskih Albanaca u Kumanovu, pripadnika ONA-e – Džafer Zumberi, Mirsad Ndrecaj, Valjon Kabaši, Turgaj Gaši, Samid Galuei, Husen Rušiti, Fatlum Višesela i Arben Redžaj biće sahranjeni u aleji "palih heroja" u Prištini u utorak.

U međuvremenu, odeljenje za sudsku medicinu u Prištini nastavlja sa autopsijom tela devetorice ubijenih kosovskih Albanaca u sukobu sa makedonskom policijom u Kumanovu, na zahtev porodica i to nakon što su makedonske vlasti već obavile autopsiju. Direktor ovog odeljenja, Arsim Grdžaliu, rekao je da je do sada izvršena obdukcija za sedmoricu, javio je KTV, dok se proces za ostalu dvojicu nastavlja bez čekanja dokumenata sa autopsije koju su prethodno izvršile makedonske vlasti. Autopsija je prvo obavljena upravo nad Riza Begom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.