Uklonjeno smeće sa trema kućice u podnožju Zvečanske tvrđave

smeće trem zvečan tvrđava
FOTO: KoSSev

Osam dana nakon akcije čišćenja Zvečanske tvrđave uklonjen je otpad koji su ekološki aktivisti sakupili i odložili u crnim kesama, kako bi ga komunalna služba odnela.

Na dan Planete Zemlje, 22. aprila, akcija #zavrnirukave uspešno je realizovana na preko 150 lokacija širom gradova u Srbiji, a zaljubljenici u prirodu uspeli su da mapiraju i dve lokacije na Severu Kosova – Zvečan i Kosovsku Mitrovicu.

Više od 80 ljudi očistilo je od poplava uništen sportski teren na samoj obali Ibra u blizini glavnog mosta, i stazu koja vodi ka tvrđavi Zvečan na kojoj se za kratko vreme nakupila značajna količina plastike i drugog otpada.

Otpad je u crnim kesama sakupljen na tremu jedne od takođe uništenih drvenih kućica za odmorište, koja se nalazi u podnožju tvrđave.

Organizatori tvrde da su kontaktirali komunalnu službu u Zvečanu još istog dana kada je ova inače javno vidljiva akcija sprovedena, uz molbu da uklone otpad, što im je i obećano.

Međutim, sedam dana kasnije, odnosno juče, smeće je i dalje bilo tamo, sa tom razlikom, što su neke od kesa otvorene, o čemu je naš portal sinoć i izvestio.

Zavrnuli rukave, očistili Zvečansku tvrđavu, 7 dana kasnije nema komunalnog da odnese otpad

Drugačiju sliku, međutim, zatekli smo danas. Na tremu ove kućice više nema crnih kesa u kojima je bio otpad.

Ceo predeo sada uredno izgleda, preostaje samo da šetači čuvaju svoju okolinu i da ne razbacuju smeće okolo, a naročito ne ono koje nije biorazgradivo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.