Uklonjen "Trg OVK" u Suvom Dolu, sledi u Bošnjačkoj; i Rakić da ukloni barikade "gde god bile"

Danas oko 14 časova na ulazu u multietničko selo Suvi Do u Severnoj Mitrovici uklonjeni su betonski blokovi – takozvani "Trg OVK". "Trg" je uklonjen u prisustvu gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, saopšteno je iz opštine Južna Mitrovica, a istovremeno najavljeno je i uklanjanje "Trga Adem Jašari" iz Bošnjačke mahale, što će se dogoditi, kako su naveli, čim se Bahtiri bude vratio sa službenog puta iz inostranstva. Serija uklanjanja nastavlja se i Bahtirijevim pozivom upućenim svom kolegi sa Severa, Goranu Rakiću da se i na Severu uklone barikade u gradu "gde god one bile". Nakon prošlogodišnjeg uklanjanja glavne barikade na glavnom mostu, njene transformacije u tzv. park mira, a potom i otpočinjanje procesa tzv. revitalizacije mosta, kojim će se na leto most otvoriti, u Severnoj Mitrovici preostala je još jedna četvorogodišnja barikada na putu ka železničkom mostu, na delu raskrsnice u blizini Tehničke škole.

U cilju relaksacije međuetničkih odnosa i stvaranju uslova za normalno kretanje vozila, albanski stanovnici Suvog Dola su, na zahtev gradonačelnika Agima Bahtirija, odlučili da uklone trg koji se nalazi na raskrsnici na ulazu u Suvi Do, navodi se u saopštenju iz Južne Mitrovice u kojem se dodaje da je Bahtiri poručio da je uklanjanjem trga, a "zahvaljujući stanovnicima Suvog Dola i njegovog rukovodstva", poslata poruka "svim ljudima dobre volje da nam ne trebaju barijere i barikade, već ekonomski razvoj i prosperitet za sve građane, i Albance i Srbe i svih ostalih koji žive u Mitrovici".

Bahtiri i lider Albanaca iz Suvog Dola, Gzim Rama, istovremeno su najavili i uklanjanje sličnog "trga" iz Bošnjačke Mahale.

"Predsednik Bahtiri je rekao da je ono što sledi to da će nakon povratka sa službenog putovanja iz inostranstva, zajedno sa građanima u Bošnjačkog mahali, ukloniti drugi trg koji se nalazi u samom centru ovog naselja," navodi se u saopštenju i dodaje da je Rama poručio da su građani Suvog Dola nakon konsultacija brzo došli do sporazuma sa gradonačelnikom.

"Sada smo uklonili samo ovaj trg, a posle nekoliko dana ćemo ukloniti drugi trg u Bošnjačkoj mahali," rekao je Rama, dodajući da oni poštuju i opštinske i centralne institucije "Republike Kosovo".

Srpski građani i njihovi lideri da imaju hrabrosti i donesu odluku da uklone barikade i prepreke, gde god da su 

Gradonačelnik Južne Mitrovice je, međutim, pozvao i "srpske građane Mitrovice i njihove lidere" – da uklone "barikade i prepreke".

"Sa ovog mesta pozivamo srpske građane i njihove lidere da imaju hrabrosti i donesu odluku da uklone barikade i prepreke, gde god da su, jer barikadama nije mesto usred grada i preko mosta, već nam je potrebno razumevanje, saradnja i prosperitet za sve," rekao je Bahtiri i dodao da se nada da će do uklanjanja "trga" iz Bošnjačke mahale, i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, imati "razumevanja svojih građana" da, kao što je učinio on sa građanima, tako i Rakić "ukloni barikade iz grada i gde god one bile".

 


Nakon što je prošle godine uklonjena barikada sa glavnog mitrovičkog mosta u Severnoj Mitrovici, te postavljen Park Mira, a Srbi počeli da grade “Trg cara Lazara” i pešačku zonu u blizini glavnog gradskog mosta, usledila je reakcija Albanaca koji se nisu slagali sa tom idejom, kao ni da glavni gradski most na kome je Park mira bude zatvoren za saobraćaj.
 
Tako su između 10. i 11. jula Albanci postavili "trg" od nekoliko betonskih blokova napunjenih zemljom i to na putu koji vodi prema multietničkom selu Suvi Do i nazvali ga “Trg OVK”, što je uznemirilo Srbe u ovom selu. Albanci su prethodno, u noći između 9. i 10. jula, na raskrsnici u mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u Severnoj Mitrovici, postavili i veliki betonski blok sa tablom sa imenom jednog od osnivača takozvane Oslobodilačke vojske Kosova – “Trg Adema Jašarija”. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.