Udruženje „Zdravlje – Božuri“: Akcija za formiranje dečijih ambulanti za inhalaciju u Orahovcu i Velikoj Hoči

Zdravlje Božuri Udruženje
Foto: Fejsbuk, stranica udruženja „Zdravlje – Božuri“

U okviru novogodišnje manifestacije „Ulica Otvorenog srca“ Udruženje stomatologa, lekara, medicinskih sestara-tehničara Srbije za pomoć ljudima na Kosovu i Metohiji „Zdravlje – Božuri“ sprovelo je akciju prikupljanja pomoći za formiranje dečijih ambulanti za inhalaciju u Orahovcu i Velikoj Hoči. Iz udruženja skromno poručuju da je „podizanje svesti o životu na KiM-u“ kao i „širenje pozitivne slike o narodu koji tamo živi“ za sada nešto najviše što oni mogu da urade. Ali se i nadaju da će kroz nove projekte, koje već planiraju, da pomere tu granicu i uključe veći broj ljudi.

Akcija u okviru novogodišnje manifestacije „Ulica Otvorenog srca“ trajala je tokom jučerašnjeg dana od 10 do 17 časova, i kako navode iz udruženja, uspešno je završena.

U izjavi za KoSSev iz udruženja navode da je sakupljeno oko 25.000 dinara što je, kako je saopšteno, „sasvim dovoljno za kupovinu četiri inhalatora“ koja su prvenstveno i bila u planu da se pribave. A očekuju i da će biti prikupljeno još novca jer neki od donatora „nisu uspeli juče da se priključe akciji“.

Ambulante za inhalaciju će biti opremljene inhalatorima/nebulajzerima, pulsnim oksimetrima, toplomerima, kao i neophodnim lekovima za lečenje astme i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

Ovo udruženje sarađuje sa ljudima iz Orahovca i Velike Hoče i, kako navode, projekat je oformljen u saradnji sa njima, a na osnovu smernica koje budu dobili, biće utvrđeno i vreme realizacije.

„Cilj ovog projekta je da širimo pozitivnu sliku o našem narodu na KiM-u, kao i o našim delima,“ dodaju.

Akciji „Zdravlje – Božuri“ pridružili su se njihovi „veliki prijatelji“, članovi Nezavisne asocijacije studenata “Svi za Kosmet” koji su prikupljali paketiće za mališane na KiM-u.

Iz udruženja poručuju da je „podizanje svesti o životu na KiM-u“ nešto najviše što oni mogu da urade. Ali se nadaju da će jednog dana biti u mogućnosti da pomere granice, upravo uključivanjem drugih ljudi u akcije koje organizuju.

Paketiće su takođe pravili članovi ovih udruženja, kao i članovi njihovih porodica i njihova deca.

„Ono na šta ciljamo je da animiramo decu, da probudimo svest o postojanju ljudi, o postojanju njihovih vršnjaka i druge dece,“ dodaju iz udruženja.

Udruženje „Zdravlje – Božuri“ već planira nove akcije, kako kažu, u stalnom su kontaktu sa ljudima sa prostora KiM-a i njihov broj „za braću i sestre sa ovih prostora“ dostupan je 24 sata.

Ovo nije prva akcija pomoći ljudima sa KiM-a Udruženja „Zdravlje – Božuri“. Početkom decembra meseca O.Š. „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči i Gimnaziji u Orahovcu ovo udruženje uručilo je zidne ormariće sa kompletima prve pomoći. Ovo su samo dve škole u nizu obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji koje je ova organizacija na isti način pomogla.

Organizovali su u nekoliko navrata i sportske turnire s ciljem animiranja dece iz mesta u Srbiji kako bi imali što više informacija o svojim vršnjacima na Kosovu i Metohiji, o njihovom odrastanju, životu. Ta deca su se kasnije organizovala i prikupila školski pribor za svoje vršnjake na Kosovu i Metohiji koji je stigao do odredišta preko Nezavisne asocijacije studenata „Svi za Kosmet“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.