Protest „Udruženja veterana OVK“: U Hagu oslobodioci, srpskom okupatoru se ne sudi

Jedan od centralnih događaja u Prištini danas je protest bivših pripadnika OVK, koji je sa početkom u 11 časova organizovalo „Udruženje ratnih veterana OVK“. Iako u delu kosovskih medija dominiraju naslovi da su „veterani OVK ogorčeni na vladu“, novinarka Euronews Srbija koja je na licu mesta pratila protest, navela je da nije stekla takav utisak.

Protest, koji je pre nekoliko dana najavljen za „Dan oslobođenja“ pod sloganom „Sa vama oslobodioci“ je organizovan, kako se takođe najavljivalo, u znak podrške onim što se vidi kao nepravedno pritvaranje čelnika nekadašnje OVK u Hagu.

U Hagu se inače, pored nekadašnjih najviših kosovskih zvaničnika – Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, i ostalih – Saljiha Mustafe i Pjetra Šalje, nalaze i vođe „Udruženja vetarana OVK“ – Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, zbog curenja dokumenata iz Specialnog suda u jesen prošle godine.

Kako je Gazeta Express javila, sadašnji vd predsednika Udruženja Faton Kljinaku (Klinaku) rekao je da su protest organizovali za one „koji ne znaju vrednost slobode“, dok je Koha javila da se protest sastojao u „umetničkom performansu“.

Taj umetnički performans se sastojao u tome, što su građani, koji su držali zastave OVK, prilazili i „dovršavali portrete oslobodioca“, uz poruke „Sa vama smo oslobodioci“, javio je Kallxo.

FOTO: KoSSev

„U najtežim vremenima Albanaca borci su bili ti koji su izašli na vrh. Borba i angažovanje OVK samo su deo ostvarenja ciljeva OVK. UNMIK je optuživao i sudio samo Albancima. Specijalni sud sudi samo Albancima. Na ovu godišnjicu, osnivači su iza rešetaka u Hagu, jer se sudi našem ratu, a ne protiv srpskih zločina. Ova aktivnost je organizovana za ljude koji ne poznaju vrednosti slobode, među njima i ministre vlade“, rekao je Kljinaku.

I danas je Kljinaku govorio o „uvredama“ na račun OVK, i „skandalima“ protiv OVK, a o tome su govorili i neki učesnici za pojedine kosovske medije. Tako je Gazeta Express prenela reči jednog od učesnika o razlozima zašto je došao na protest:

„Mnogo je razloga, ali jedan od glavnih je potcenjivanje oslobodilačkog rata, napali su OVK koja je dala snagu, znanje i krv za slobodu Kosova, ovo je veoma loše za albanski narod, a posebno Vlada Kosova“.

Novinarka Euronews Srbija, Anđelka Ćup, koja je pratila današnji protest, za KoSSev kaže da je bilo mirno, te da joj je delovalo „kao i da nisu znali zbog čega su se okupili“.

„Osim sporadičnih skandiranja UČK i jednog demonstranta koji je rekao da je Kurti huligan a Donika Gervala Srpkinja, apsolutno ništa protiv vlade kako su najavljivali“, kazala je Ćup.

„Uglavnom su se fotografisali ispred slika Tačija i Veseljija, ali za mene neverovatno mirno. Međutim, ovo može da bude i opomena“, dodala je.

Kosovskim medijima dominiraju fotografije skupa sa simbolima OVK, za koji se navodi da je na njemu bio veliki broj okupljenih pristalica, poput Zerija.

Oni u prvi plan ističu da je protest organizovan na „dan oslobođenja“, kako nazivaju ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa na Kosovo i Metohiju 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Međutim, protest je organizovan i uoči samog susreta na visokom nivou kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića u utorak.

Takođe, nedavno je u Prizrenu uhapšen bivši predsednik „Udruženja ratnih veterana OVK“ – Faik Fazljiu, koji je, prema navodima policije, kako je Kallxo javio ove nedelje, uhapšen pod sumnjom da je pretio policajcu koji je pomagao Inspektorat Agencije za hranu i veterinu, tokom inspekcijskih nadzora radi poštovanja mera protiv kovida-19.

Potom je Faton Kljinaku kritikovao vladu zbog više „skandala“ protiv, kako je to video, pripadnika OVK, poput upućivanja poziva iz Specijalnog suda jednom od rođaka dvojici bivših pripadnika OVK. Radilo se navodno o Fahriju Fazljiu koji je tokom rata imao 8 godina. Kritikovao je izjave kosovskih zvaničnika o ratu, posebno „skandalozne izjave“ Donike Gervale, a tvrdi da se krše ljudska prava haških pritvorenika. U međuvremenu su se predstavnici ovog udruženja i sastali sa Aljbinom Kurtijem.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.