Udruženje novinara Kosova reagovalo na današnje napade Samoopredeljenja na novinare

agk
FOTO: FB, AGK

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Udruženje novinara Kosova (AGK) saopštilo je u subotu da su zabrinuti zbog jezika koji zvaničnici Pokreta Samoopredeljenje koriste protiv glavnog urednika Koha Ditore – Agrona Bajramija (Agron Bajrami), novinara Kohe Besnika Krasnićija (Besnik Krasniqi) i autora ‘Rubikona’ na ТV Klan Kosova, Adriatika Keljmendija (Adriatik Kelmendi)“.

U svojoj objavi Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) je napisao – „Ono što je rekao Agron Bajrami, a koje je ‘istraživao’ Besnik Krasnići, je ono što želi Kadri Veselji. Da, to bi mogla biti slučajnost. Kadri Veselji želi da Ustavni sud obori Tačija i Pokret Samoopredeljenje i otvori put drugom za premijera. Zna da će na sledećim izborima pobediti LVV, ali takođe veruje da će PDK biti na drugom mestu, a ovom presudom Ustavnog suda, nastaje presedan koji otvara put da postane premijer. Ponavljam, da, to bi mogla biti slučajnost“.

Nakon Aljijevog posta, i poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli (Fitore Pacolli) pisala je o istoj temi.

„Novinar koji nam sam kaže da je Ustavni sud zarobljen od strane PDK-a, a zatim izlazi sa izvorima njemu bliskim iz Ustavnog suda. Prema ovim bliskim izvorima od kada je Ustavni sud zarobljen od PDK? Poštujemo nezavisni rad medija i, kako je rekao Ljiburni, može biti sasvim slučajno da se interesi Kadrija Veseljija podudaraju sa onim što predviđa novinarstvo anonimnih izvora. Znamo da ćemo osvojiti preko 50%, ali se Kadri Veselji nada da nećemo. Tako Veselji veruje da LVV više ne može da se zaustavi, ali nada se da neće uzeti više od 50% i da će tada moći da postane premijer“.

U međuvremenu, zvaničnik iste stranke Adnan Rustemi (Adnan Rrustemi) juče je, takođe, putem objave na Fejsbuku napisao: „Adriatik Keljmendi nakon sinoćne izjave da je situacija u Ustavnom sudu 7 od 2 u korist Tačija. Jasno je da on teži da sudije koje se kolebaju – usmeri ka poziciji Tačija. Adriatik nije more sveže vode već mutljavina sa vodom PAN-a. Stoga je pobegao sa KTV za zamenu u klanu Batona“.

Prema AGK-u, „ovaj oblik izražavanja prema novinarima, za AGK je napad na slobodu izražavanja. „Takvi pritisci štete ne samo radu novinara, već i demokratiji u zemlji“.

„Optužujući novinare da favoriziraju jednu ili drugu stranku, oni ih targetiraju kao mete napada. Svaka žalba protiv izveštavanja, koja se može oceniti kao neprofesionalna, može se uputiti nadležnim institucijama“, naglašava AGK.

„Novinari imaju pravo da slobodno rade svoj posao, bez straha od etiketiranje ove prirode. AGK je pozvao sve političke zvaničnike da zaustave napade na novinare, kako bi njihov rad služio mišljenju i demokratskom razvoju našeg društva“, zaključuje se u reakciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.