Ubitačna sporost u primeni odluka Ustavnog suda

(Vest je objavljena 29. aprila 2014. godine i izvorno je preuzeta sa zvanične Internet stranice Demokratske stranke Srbije)
 
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije, Slobodan Samardžić pozdravio je danas odluku Ustavnog suda da Uredbu o posebnom načinu obrade podataka matičnih knjiga za područje Kosova i Metohije proglasi neustavnom, ali je kritikovao sporosti u primeni te odluke.
 
„Pozdravljam odluku, ali ova sporost mi se čini ubitačnom“, kazao je Samardžić.
 
Ustavni sud je, nakon zahteva DSS-a proglasio Uredbu neustavnom, ali je objavljivanje odluke u Službenom glasniku odložio za šest meseci kako bi se uredba usaglasila sa najvišim pravnim aktom.
 
„Ako je sud odvojio šest meseci vladi da taj sporazum ispravi, to znači da je u pitanju neka politička kupovina vremena. Bojim se da će i ova odluka, kao i one potonje koje se budu donosile, o Telekomu i energetici, a posebno ona o Briselskom sporazumu izgubiti svaki praktičan smisao“, ocenio je Samardžić, koji je bio i ministar za Kosovo i Metohiju u prvoj vladi Vojislava Koštunice.
 
Samardžić je podsetio da više od dve i po godine postoji predlog DSS-a da se ta odluka preispita pred Ustavnim sudom. Uredba je nastala na osnovu tehničkih razgovora Beograda i Prištine koje je u ime Vlade Srbije vodio Borislav Stefanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.