U toku hapšenja u bolnici u Prištini zbog nezakonite transplantacije organa

23:10 – Zastupnik bolnice advokat Halil Paljaj: Kosovska policija sprovela akciju zbog sumnje da se u bolnici obavlja nezakonita transplantacija ćelija; za sada niko od osoblja bolnice nije uhapšen; Zećiri: Akcija sprovedena zbog konkurencije
 
Istraga Kosovske policije u bolnici "IVF Center", čije se osoblje sumnjiči da je vršilo transplantacije organa se nastavlja. Međutim, zastupnik ove bolnice, advokat Halil Paljaj je u kasnijoj izjavi za Kohu ditore večeras rekao da je akcija u bolnici sprovedena zbog sumnje da se u bolnici zapravo obavlja nezakonita transplantacija ćelija, a što je Paljaj demantovao. 
 
"To nije tačno, jer bolnica ima dozvolu za to," rekao je Paljaj i dodao da do sada niko od osoblja bolnice nije uhapšen.
 
Međutim, Koha navodi da policija sumnja u ginekologe specijaliste, među kojima su neki iz Turske, te da je broj osumnjičenih za sada nepoznat.
 
I direktorka bolnice, Đina Zećiri je u naknadnoj izjavi za Kosovapress rekla da je ova akcija Kosovske policije sprovedena zbog konkurencije.
 
"…kako bismo zatvorili bolnicu zbog konkurencije. Imamo dozvolu, a takođe radimo sa boljom tehnikom. Kao takvu, ja veštačku oplodnju nazivam implantacijom," objasnila je Zećiri, iako u samoj vesti Kosovapress-a nije navedeno više detalja na šta je Zećiri i mislila. 
 
Ona tvrdi i da joj je policija pretila, zlostavljala je i vređala.
 
"Oni su mi pretili da će me uhapsiti, ali do sada to nisu uradili. Ja sam bila zlostavljana, vređali su me, optuživali su me na različite načine," dodala je Zećiri, istovremeno objašnjavajući da je policijska akcija ugrozila živote pacijenata koji su u bolnici, a kojih je u trenutku akcije policije bilo 40.
 
22:22 – Kosovska policija večeras sprovodi operaciju hapšenja osoblja prištinske privatne bolnice "IVF Center" koji se sumnjiče da su vršili nezakonitu transplantaciju organa, javila je večeras kosovska agencija "Kosovapress". 
 
Prisustvo policije u ovoj privatnoj bolnici potvrdila je i direktorica bolnice, dr Đina Zećiri, koja je sa novinarom Kosovapress-a razgovarala sve dok nije bila primorana da prekine razgovor zbog policije koja se nalazi u bolnici.  
 
"Pa kako ste tako brzo čuli to? Policija je tu i optužuju nas za transplantaciju organa. Ne mogu više da pričam…", rekla je Zećiri i prekinula razgovora za Kosovapress.
 
Ova privatna bolnica otvorena je 2005. godine i bavi se veštačkom oplodnjom. Međutim, kako je takođe javio Kosovapress, ova bolnica je 2008. godine privremeno zatvorena zbog sumnje da se osoblje bavilo radnjama koje su zabranjene zakonom.
 
A kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici IVF Center-a, bolnica sarađuje sa turskom bolnicom "Jinemed" iz Istanbula, koju vodi najpoznatiji ginekolog u Turskoj, profesor Teksen Camlibel, te tako deo zaposlenih dolazi iz Turske. 
 
Direktorka bolnice, dr Đina Zećiri je inače specijalista za fertilitet i sterilitet, a skoro celokupno obrazovanje i deo iskustva je, kako se takođe navodi na zvaničnoj Internet stranici ove privatne bolnice, stekla na Univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu, odnosno na univerzitetskim klinikama. Tako je magistarske studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu, dok je dve specijalizacije i doktorske studije završila na Univerzitetu u Beogradu, a iskustvo stekla na Univerzitetskoj klinici u Novom Sadu, od 1994. do 1999. godine, kao i na Univerzitetskoj klinici u Beogradu, od 1999. godine do 2001.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.