U ovom sazivu nećemo tražiti mesto predsednika; U slučaju izbora, sve opcije otvorene

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

„U ovom sazivu LDK je na čelu vlade, nećemo tražiti i poziciju predsednika“, rekao je lider LDK, Isa Mustafa u intervjju Teljegrafiju.

S druge strane, ako političkog dogovora oko mesta predsednika ne bude, Kosovo će imati ponovo izbore.

„A onda su sve opcije otvorene“, rekao je Mustafa.

Ipak, navodi da se ova politička opcija ne zalaže za izbore u ovom trenutku i kao razlog navodi pandemiju.

Ostavka kosovskog predsednika nekoliko meseci pre isteka njegovog mandata, a zbog potvrđivanje optužnice Specijalizovanog tužioca protiv njega zbog ratnih zločina, bacila je u žižu političkih dešavanja dogovore oko imenovanja novog predsednika.

Iako predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani ima pravo da dužnost predsednice koju je preuzela 5. novembra vrši do 5. juna sledeće godine, to što se tema izbora predsednika drži u fokusu kroz brojne izjave političara, ali i interesovanje medija, ukazuje na to da će ono biti rešeno mnogo ranije.

U intervjuu je Mustafa najavio pregovore upravo sa bivšom strankom Hašima Tačija – PDK. Ovakva opcija podrazumeva i rekonstrukciju vlade i pridruživanje članova PDK vladinom kabinetu.

„Nismo imali sastanak (prim. red sa PDK). Otvoreni smo da diskutujemo o ovoj mogućnosti u sklopu paketa sporazuma o izboru PDK“, rekao je on.

S druge strane, nije želeo da komentariše moguću podršku LDK kandidatu postojećeg koalicionog partnera, lideru AAK, Ramušu Haradinaju.

„U narednim nedeljama ćemo organizovati okrugle stolove sa parlamentarnim partijama iz kojih će se iznedriti principi, kriterijumi i mogući kandidati za ovu poziciju. Nakon toga, LDK će saopštiti da li je naša politička volja da podržimo nekog kandidata ili novi izbori“, rekao je u odgovoru na pitanje Teljegrafija o zahtevima partnera Haradinaja koji je najavio rasturanje koalicije u slučaju da ne dobije potrebnu podršku.

Kosovskog predsednika biraju poslanici kosovske skupštine zbog čega je njegov izbor stvar političkog dogovora parlamentarnih stranaka.

Kandidat za ovo mesto mora da obezbedi najpre 30 potpisa poslanika, a onda i 2/3 većine glasova svih poslanika, odnosno 80 glasova u skupštini u prva dva kruga glasanja, odnosno većinu glasova (61) u trećem krugu.

Ukoliko se ni u trećem krugu glasanja ne izabere kandidat, raspušta se Skupština i raspisuju novi izbori u roku od 45 dana.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.