U Lapljem Selu održana manifestacija “Zlatne ruke Kosovke devojke”

Foto: Gračanica online

Tradiconalno, na praznik Svete Petke, u Lapljem Selu, održana je osma po redu manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“, koju organizuje Udruženje poslovnih žena “Avenija”.

Ove godine, uz bogat kulturno umetnički program i degustaciju tradicionalnih jela sa Kosova i Metohije, udruženja iz Vojvodine, Vrnjačke Banje, Kuršumlije, Baljevca na Ibru, kao i lokalna sa Kosova i Metohije, izložili su svoje rukotvorine na štandovima u Lapljem Selu.

Organizator manifestacije i predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“, Gordana Đorić, rekla je da prošle godine nisu uspeli da organizuju ovu manifestaciju zbog epidemiološke situacije.

„Opet smo se sada okupili. Ovaj broj koji je prisutan ovde stvarno je za nas jako bitan, jer došli su nam više udruženja iz Vojvodine, iz Vrnjačke Banje, iz Kuršumlije, iz Raške, Baljevca, onda i naša lokalna udruženja odavde. Ima toliko lepih radova, da možete da uživate i u radovima, ali i u nacionalnim jelima“, istakla je Đorić.

Žene, članice Avenije i ove godine su pripremile hranu iz srpske, odnosno kosovske tradicionalne kuhinje. Najsrećnije su, kažu, kada mogu da ugoste prijatelje.

Siniša Cvetković je sa svojom suprugom Sunčicom došao iz carskog Prizrena da predstavi i svoje, ali i zlatne ruke svoje supruge. Siniša je jedini Srbin u Prizrenu koji je majstor filigrana, a Sunčica opšiva ikone sa srmom i cirkonima.

„Nastavljam da se bavim filigranom kako ne bi uginuo ovaj zanat. Prodaja ide veoma loše, situacija je teška, besparica je, ali može da se iskrpi nešto. Eto nas dvoje izdržavamo nekako“, kaže Siniša.

„Nas dvoje smo sami u tom delu Prizrena, pod Kaljajem i onda tako ubijamo vreme. Zarade nema ne znam kakve, ali dobro je opet. Opšivam ikone sa srmom, sa cirkonima i sa tim nekim gajtanima koji se mogu kupiti na pijaci, ustvari od njih se prave naše nošnje. Sada pripremam neke slike, imam više radova i nadamo se da će biti bolje“, rekla je Sunčica.

Ovogodišnja zdravičarka, Gorgina Gina Martić iz Baljevca kod Ibra, članica etno umetničkog kluba “Čerenski”, tradicionalno je predala zdravicu svom kolegi iz KUD “Štavalj”, guslaru Vuku Pantoviću iz Sjenice.

„Danas smo došli u Laplje Selo da se predstavimo i gastronomskim i kulturno umetničkim programom. U kulturno umetničkom programu ćemo učestvovati i ja i moj kolega. Ovo iznad svega volim. Bez obzira na sva dešavanja koja su bila u proteklom periodu, nisu me omela da se danas pojavim ovde iz tolike daljine, ali Kosovo je naše. Ovo je naše“, naglasila je Martić.

Guslar i književnik, Vuk Pantović, oduševljen je, kako je rekao, vrednim damama i umetnicama, koje su organizovale i koje učestvuju na današnjoj manifestaciji. Guslar iz Sjenice poslao je poruku narodu na Kosovu i Metohiji.

„Ja sam kosovski zet, zato sam i došao ovde da učestvujem u ovom veličanstvenom saboru i da kažem ovom narodu, da im pošaljemo poruku da nisu sami, da smo uz njih i da sigurno mislimo o njima“, istakao je Pantović.

I Udruženje „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje predstavilo je danas svoje radove.

„Mi se bavimo tradicijom, da sačuvamo sve od zaborava. Bavimo se kulinarstvom, izvornim stvaralaštvom, besedništvom. Ciljevi su nam da vratimo decu na pravi put uz našu radionicu tkanja, pletenja veza i zlatoveza“, poručila je predstavnica ovog udruženja, Svetlana Trifunović.

Na manifestaciji „Zlatne ruke Kosovke devojke“ učestvovali su i članovi KUD “Slavuj” iz Badovca, mlade interpretatorke etno muzike Simonida Rakočević i Emilija Đokić, a publiku su zabavljali i pevači narodne muzike Jasna Kočijašević i Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

Gračanica onlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.