U Kosovskoj Mitrovici slavlje nakon prvih rezultata izbora u Crnoj Gori


S prvim informacijama sat vremena nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori, započelo se sa slavljem u Kosovskoj Mitrovici. Vozila sa upaljenim sirenama, u više njih i srpske zastave, prvo pojedinačno, a potom i u više grupica, u ovim trenucima kruži gradom. Takođe, više vatrometa je ispaljeno, od kojih jedan u blizini gradskog hrama Sv. Dimitrije, doduše i najkraći, ali se čulo i vatreno oružje, uključujući i rafalnu paljbu.

Na ulicama se može čuti, u manjim grupama okupljenih ljudi, mahom mladih, skandiranje „Milo lopove“, podižu se tri prsta, i atmosfera je na pojedinim delovima ulica vesela.

Prisutan je veći broj policajaca na samom kružnom toku u centru grada, koji apeluju na građane da se vrate u svoje kuće.

Inače, u Kosovskoj Mitrovici je na snazi zabrana kretanja od 22:30 usled pandemije koronavirusa.

Još uvek traje preliminarno brojanje glasova današnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kao i lokalnih izbora u nekoliko gradova.

Centar za monitoring (CeMI) Crne Gore u preliminarnim rezultatima objavljenim dva sata nakon zatvaranja birališta u 20 časova, na osnovu 77,5 odsto obrađenog uzorka, saopštio da je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila 34,8 odsto glasova, dok je glavna opoziciona koalicija „Za budućnost Crne Gore“, i jedna od tri u koloni nasuprot Đukanovićevoj DPS – osvojila 32,9 odsto glasova. Opozicioni Demomratski front, oko kojeg je okupljena „Za budućnost Crne Gore“ je u međuvremenu proglasila i pobedu, ali naglašavajući da neće moći sami da formiraju vlast.

U domovima na Severu, pomno se prate rezultati izbora u Crnoj Gori.

Sa samog Kosova, kosovski lideri su iskazali podršku pred izbore do sada vladajućem DPS Mila Đukanovića, a video poruku sa posebnom podrškom uputio mu je i albanski predsednik Edi Rama.

Suprotno tome, iz crkve i od Srba i Crnogoraca sa KiM-a, stizale su poruke podrške pristalicama Mitropolije crnogorsko-primorske kojom rukovodi mitropolit Amfilohije, koji je  istovremeno i egzarh pećkog trona i koji je i prvi put u 82. godini glasao danas, kao i crnogorskim eparhijama SPC.

Crkva je od kraja prošle godine litijama protestovala protiv kontraverznog zakona o Slobodi vjeroispovesti, koji je krajem prošle godine usvojen u Crnoj Gori, naglašavajući da se zapravo radi o diskriminišućem zakonu protiv SPC u Crnoj Gori. Na ulice su od tada širom crnogorskih gradova izlazile hiljade Crnogoraca, a slogani i pesme o Kosovu su se redovno mogli čuti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.