U KBC Gračanica posle 16 godina prva ugradnja veštačkog kuka

Na odeljenju hirurgije u Kliničko-bolničkom centru Priština u Gračanici je pre tri nedelje obavljena prva ugradnja veštačkog kuka od 1999. godine. Operaciju je sa svojim kolegama izveo ortoped Dejan Tabaković i pacijent Stojan Jolić se dobro oporavlja. Razlog zbog čega je ovakva operacija prvi put urađena na centralnom Kosovu jeste nedostatak adekvatne opreme, a veštački kuk koji je ugrađen Joliću obezbedila je opština Gračanica, saopšteno je iz ove opštine.

"Veoma sam zadovoljan operacijom, zadovoljan je i pacijent koji je na oporavku, a u toku je fizikalna procedura i priprema za stacionarno lečenje," rekao je dr Tabaković, koji je objasnio da je operacija protekla bez ikakvih komplikacija.

Iz KBC-a kažu i da su kadrovski potpuno osposobljeni ne samo za ovu vrstu operacije, već i za hirurške operacije.

"Protokol je isti kao i u svim bolnicama, broj operacija bi bio veći, ali je problem što mi nemamo implantante. Pre šest godina imali smo pet operacija gde smo kod pacijenata koji su imali prelom kuka radili parcijalne proteze. Pacijent je imao sreću, jer je angažovanjem ljudi iz Odeljenja zdravstva i socijalne zaštite uspeo da dobije ovu protezu kao donaciju", objasnio je Tabaković.

Pacijent kojem je ugrađen veštački kuk, Stojan Jolić, nakon postoperativnog toka počeo je da se kreće pomoću pomagala. On je, kako je objasnio, pre operacije trpeo velike bolove.

"Zahvalan sam celom timu, posebno opštini Gračanica koja je obezbedila veštački kuk. Nije bilo straha, i bio sam uporan da se operacija obavi ovde," dodao je Jolić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.